Durant els mesos de juliol i agost s’han dut a terme 39 casals d’estiu impulsats per l’Ajuntament de Terrassa, 26 al mes de juliol i 13 al mes d’agost, en el que han pres part un total de 2.316 infants i joves d’entre 3 i 17 anys (1.848 al juliol i 468 a l’agost). Entre el total d’infants i joves participants només s’han detectat sis positius per coronavirus, tres al mes de juliol i tres al mes d’agost, mentre que entre els 369 monitors i monitores (283 al juliol i 86 a l’agost), tan sols han aparegut dos positius, un al juliol i un a l’agost.

En conèixer les dades, la regidora d’Infància i Adolescència, Joventut, Adultesa i Famílies, Ona Martínez, ha declarat que “Aquestes xifres amb molts pocs positius, amb contagis que sempre s’han produït fora dels casals i sense cap cas de contagi entre membres d’un mateix casal, demostren la feina excel·lent portada a terme per les entitats de lleure, associacions sense ànim de lucre, associacions de famílies d’alumnes i associacions de mares i pares que s’han encarregat de l’organització dels casals. Vull destacar la ràpida detecció dels casos per part dels monitors i monitores que han activats els protocols d’actuació tan aviat com han detectat el mínim símptoma”. La regidora també ha remarcat “La coordinació permanent entre les entitats, els serveis de Joventut, Serveis Socials i Salut municipals i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el procediment per fer el seguiment i el rastreig epidemiològic dels casos confirmats”.

En qualsevol cas, ha afegit la regidora: “Amb aquests casals d’estiu s’ha garantit el dret al lleure dels infants i joves amb una molt bona qualitat en les activitats proposades i amb unes molt bones mesures de prevenció, com demostra l’escàs nombre de casos positius per Covid-19 detectats fins ara. Hem demostrat que els casals eren possibles, a més de molt necessaris per al desenvolupament educatiu de la infància i la joventut”. L’Ajuntament de Terrassa va unificar aquest estiu en un únic projecte totes les activitats d’estiu per a infants i joves en un nou model transversal per donar resposta a la crisi social i educativa provocada per la Covid-19. Així va néixer el +Estiu, que proposava els esmentats casals d’estiu i mig centenar d’activitats lúdiques i culturals per a infants i joves d’entre 3 i 17 anys amb totes les mesures preventives i d’higiene necessàries. Els monitors i monitores dels casals també han hagut de fer cursos preparatoris per tal de reformular les activitats i adaptar-se als nous requeriments per fer front al risc de contagi per coronavirus. El programa +Estiu ha tingut un pressupost de més de 850.000 euros (540.000 dels quals s’han dedicat als casals d’estiu, 300.000 més que l’any passat).

Les despeses de neteja s’han incrementat de forma exponencial respecte a anys anteriors per les necessitats d’adaptació dels espais i els protocols de desinfecció. Enguany, també per primera vegada, s’ha desplegat un programa d’activitats de lleure educatiu, que ha suposat la realització de més de 500 activitats complementàries. I pel que fa a les beques s’hi han destinat 247.000 euros més que l’any passat, passant de 217.000 euros l’any anterior a 464.000 euros enguany, perquè cap infant o jove es quedés fora dels Casals per motius econòmics. Cal destacar que també s’ha doblat l’oferta respecte a l’any anterior destinada a infants i joves amb diversitat funcional.

Nou comentari