MónTerrassa
Duque demana perdó pels Tres Tombs: “Era evitable veure patir els animals”
  • CA

El tinent d’alcalde Noel Duque ha demanat perdó a la ciutadania per la festa dels Tres Tombs que va tenir lloc aquest passat diumenge, dia 26 de febrer, i ha reconegut que “estic fastiguejat i trist pel patiment que he vist en els animals”. El regidor de Benestar Animal era conscient que la cercavila de cavalls i carruatges, amb motiu de la celebració de Sant Antoni Abat, causaria malestar. L’ús d’animals en esdeveniments o festes populars genera molta controvèrsia, i des del govern municipal sempre ha defensat que es treballaria per reduir-lo al màxim. En aquest sentit afirma que en aquest mandat s’han denegat més de 20 peticions i anuncis que implicaven animals.

“No soc amic de prohibir res, i en aquesta legislatura, sense recórrer a les prohibicions, s’han aconseguit canvis de la mà de les entitats. És el vertader progrés”, ha manifestat en agraïment a totes les associacions que han volgut o han decidit eliminar els cavalls de les seves activitats. En aquest sentit, a enumerat tots aquells actes en què hi participaven i que en els darrers anys ja no. En aquí destaca la Cavalcada dels Reis d’Orient, però també el cavall del Patge Xiu-Xiu, del Patge Feliu de Vallparadís o del Patge Feliu de Can Roca. Com també de la Cavalcada de Les Fonts. A més, anuncia que s’ha parlat amb La Mascarada perquè el cavall que s’usa durant la rua mortuòria ja no surti en el pròxim carnestoltes.

Repensar els Tres Tombs

Tanmateix, entén les crítiques rebudes durant els Tres Tombs. “Sempre em doneu estima, i avui em corresponen pals. I els accepto. De tothom, menys dels que venen de qui no es va atrevir a canviar res durant 40 anys”, ha subratllat en una clara al·lusió al partit socialista. I subratlla que a més dels Tres Tombes queda encara una altra activitat cultural a Terrassa que s’està lluitant per treure la carrossa, L’Home dels Nassos.

Duque ha volgut argumentar el perquè s’ha vist violentat amb la festa de Sant Antoni Abat. “Estic trist perquè veig les imatges d’animals patint, malgrat el control veterinari que exigim. M’entristeix, perquè era evitable. Perquè en una festa en honor als animals, cap d’ells hauria de patir. Perquè tot i que ara demanem un informe i responsabilitats o emprenguem accions legals, el patiment ha estat allà”.

El tinent d’alcalde creu que és el moment “de deixar enrere moltes coses i transformar-les en festes boniques de veritat”. Per això creu que tocaria reconsiderar la festivitat dels Tres Tombs. Com? “Tenim una anella verda preciosa. Podem prescindir dels carruatges, dels elements que els fan mal a la boca, de les càrregues, i convertir-lo en un homenatge de veritat. Sense que ningú pateixi, conscienciant i compartint un dia tots els éssers estimant-nos. Això seria bonic”.

DAP afirma que es va produir “maltractament animal”

D’altra banda, des de l’Associació Defensa Animal han presentat una instància a l’Ajuntament de Terrassa per tal que inicïi actuacions d’ofici pels fets ocorreguts als Tres Tombs de diumenge. L’entitat assegura que han pogut obtenir fotografies en què “s’acredita l’estat de diversos cavalls que van formar part de la festa”, i subratlla que es van produir situacions “compatibles amb actes de maltractament animal”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa