MónTerrassa
Toca endarrerir els rellotges i dormirem una hora més
  • CA

La matinada d’aquest dissabte a diumenge, els rellotges s’hauran d’endarrerir una hora: a les tres de la matinada seran les dues. Dormirem, per tant, una hora més. L’objectiu del canvi és l’adaptació dels horaris a la llum del dia: així s’aprofita al màxim el sol com a font lumínica.

La mesura té l’origen l’any 1974, quan l’encariment del petroli va generar la necessitat de reduir el consum d’energia i es va optar per avançar els rellotges una hora els mesos d’estiu, per aprofitar les hores de sol al matí i reduir així la despesa energètica associada a l’ús de llum artificial.

És una bona mesura d’estalvi?

L’endarreriment del rellotge a l’hivern permet tenir llum natural a primera hora del matí, que és quan es produeixen la majoria de desplaçaments. Però l’estalvi es genera, bàsicament, durant el canvi a l’horari d’estiu. Tot i això, diversos estudis apunten que l’estalvi real en la factura de la llum es situa només entorn els 6 euros l’any.

Des de fa un temps, es qüestiona el canvi d’hora i, de fet, la mesura podria tenir les hores comptades. El Parlament europeu s’inclina per eliminar-lo l’any 2021. Abans que això passi, però, els països han de comunicar a la Unió Europea quin fus horari volen tenir. A Catalunya, el Consell Asssessor per a la Reforma Horària recomana mantenir l’horari d’hivern tot l’any, perquè és el que s’adapta millor a la llum solar i al ritme d’activitat majoritari dels catalans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa