L'edifici de l'hostatgeria del Valle de los Caídos
L’edifici de l’hostatgeria del Valle de los Caídos | Nerea Rodríguez

!--akiadsense-->

El dictador Francisco Franco no està sol al Valle de los Caídos. Ni de dia ni de nit. Centenars de persones s’allotgen durant tot l’any a l’Hostatgeria monàstica de la Santa Cruz, que es troba dins del conjunt monumental del Valle de los Caídos, al terme municipal de San Lorenzo de El Escorial, a només 58 quilòmetres de Madrid. Molt a prop de la Basílica on hi ha, encara ara, els ossos de Franco, s’hi troba situada l’hostatgeria, amb un total de 120 habitacions distribuïdes en dues plantes, i amb capacitat per 220 persones. Ens expliquen que precisament aquest va ser el primer bloc que es va acabar de construir. Silenci. Molt de silenci en tot el complex del Valle de los Caídos, inclosa l’hostatgeria (dins i també en els espais exteriors). I crida l’atenció el contrast entre la pau que se suposa que haurien d’atorgar la natura, l’Escolania i els monjos benedictins que hi habiten amb la certesa inquietant d’un dictador sanguinari enterrat a pocs metres.

La recepció de l'hostatgeria del Valle de los Caídos
La recepció de l’hostatgeria del Valle de los Caídos | Nerea Rodríguez

!--akiadsense-->

En un edifici majestuós, només entrar-hi, a la recepció, s’ensopega amb una bandera d’Espanya, i amb el certificat d’excel·lència de TripAdvisor. També hi ha unes vitrines amb tot tipus de marxandatge franquista i espanyol: bolígrafs, clauers, mitjons, samarretes, encenedors, barrets… Tots ells amb un element en comú: la bandera d’Espanya. Sorprenen -si no fos per la consciència del lloc on ets- llibres a la venda sobre com “curar” l’homosexualitat, per 20 euros. I també llibres infantils, pel mateix preu, on s’explica als nens què és el cel i l’infern.

Marxandatge que es pot adquirir a l'Hostatgeria del Valle de los Caídos
Marxandatge que es pot adquirir a l’Hostatgeria del Valle de los Caídos | Nerea Rodríguez

!--akiadsense-->

Just al costat de la recepció hi ha el que anomenen com “la joia de la corona”: la biblioteca. Realitzada en fusta de noguera i sobredorats, acull prop de 25.000 volums. Aquest espai havia estat un Centre d’Estudis Socials, que va funcionar des de l’any 1958 fins el 1982. Després, el lloc va quedar tancat al públic fins l’any 2016, en què la direcció de l’hostatgeria va decidir reobrir-la. Els llibres que s’hi troben són de dret, política, filosofia, teologia i doctrina social de l’església. L’objectiu del Centre era incidir, a través de tots aquests elements, en la política i la vida pública.

La biblioteca de l'Hostatgeria del Valle de los Caídos
La biblioteca de l’Hostatgeria del Valle de los Caídos | Nerea Rodríguez

!--akiadsense-->

Un cop superada la recepció, on hi ha un gerro amb flors naturals de color rosa, el visitant torna a trobar-se amb una nova bandera espanyola, que presideix un petit claustre i des d’on es pot accedir a la capella. Té capacitat per a 120 persones, i s’hi fan tot tipus de celebracions religioses -com casaments i comunions-, a banda de missa tots els diumenges a les 12:30 hores. Molt a prop hi ha el restaurant, que oferta un menú diari per 12 euros (IVA inclòs), amb primer, segon, postres, pa i aigua. Entre els plats del dia trobem “judías pintas”, amanida de pebrots, “carrilleras” estofades, filet de lluç o entrecot a la planxa amb patates fregides. El vi que entra al menú és un Marqués de Cadai, monovarietal ull de llebre i elaborat a La Rioja Alabesa. Un dels salons del restaurant, el més gran, és l’antic refetor monàstic, revestit de fustes de roure i amb llums de bronze.

El restaurant del Valle de los Caídos
El restaurant del Valle de los Caídos | Nerea Rodríguez

!--akiadsense-->

Als dos pisos superiors ja s’hi troben les habitacions, que ens asseguren que han estat plenes durant els dies de festa de Setmana Santa. Als passadissos, cadires senyorials, la gran majoria d’elles entapissades amb els colors de la bandera espanyola. Les habitacions estan distribuïdes a banda i banda de llargs passadissos. Els preus per dormir a pocs metres del cos del dictador són assequibles, segons un cartell que es troba a l’entrada: 29 euros per una habitació individual estàndard, que puja a 50 euros en el cas de voler pensió completa. Per una doble estàndard els ostes paguen 56 euros només amb l’allotjament i 106 si volen pensió completa. Per una mica més existeix la possibilitat d’una individual superior o una doble superior. I la Junior Suite puja a 104 euros la nit només l’allotjament, i a 154 en el cas de voler pensió completa. Això sí: destaquen que aquesta habitació té vistes a la immensa creu que hi ha sobre la Basílica.

Els passadissos on hi ha les habitacions de l'hostatgeria del Valle de los Caídos
Els passadissos on hi ha les habitacions de l’hostatgeria del Valle de los Caídos | Nerea Rodríguez

!--akiadsense-->

La tranquil·litat que envaeix tot el recinte arriba a ser realment esgarrifosa i inquietant. S’hi veuen parelles, famílies amb nens petits, i també molts curiosos, alguns dels quals s’endinsen amb admiració i lloant les virtuts d’aquest lloc “on s’hi respira tanta pau”. Ho comenten tenint a pocs metres enterrat el cos d’un dels militars més sanguinaris d’Europa, que va donar un cop d’Estat l’any 1936 contra el govern democràtic de la Segona República, provocant una cruenta Guerra Civil. També resulta sorprenent que, tal i com ens asseguren a l’hostatgeria, tenen turisme d’arreu d’Europa, no només d’espanyols, i que també acostumen a tenir plens els caps de setmana d’abril a octubre. Molts vénen atrets per la naturalesa, ens diuen, però no ens fan cap referència al fet que es trobi situada dins del conjunt monumental del Valle de los Caídos. Tots els que s’hi allotgen tenen gratis l’entrada al complex, que té un preu de 9 euros.

L’Abadia i l’Escolania

Just al davant de l’hostatgeria hi ha els edificis de l’Abadia i de l’Escolania. Des de l’any 1958 l’orde que es fa càrrec del Valle de los Caídos és la benedictina, i ara hi viuen un total de 23 monjos, alguns dels quals pertanyen al grup de fundadors que va arribar fa més de 20 anys. Dins hi ha un claustre, una capella, la sala capitular, el refetor, el saló d’esbarjo, la biblioteca, una sastreria, el noviciat, una cuina atesa per personal civil i el menjador dels escolanets. A més, hi ha un forn, ja que cada dia un monjo fa pa que després poden tastar els que decideixen dinar al restaurant. I, finalment, l’hostatgeria interna, només per a homes, que s’hi poden estar un mínim de dos dies i un màxim de deu.

Camp de futbol i frontó pels nens de l'Escolania del Valle de los Caídos
Camp de futbol i frontó pels nens de l’Escolania del Valle de los Caídos | Nerea Rodríguez

!--akiadsense-->

Al costat hi ha l’edifici de l’Escolania, on hi viuen una cinquantena de nens d’entre 8 i 15 anys, que van fer les vacances abans de Setmana Santa per poder participar en les celebracions litúrgiques d’aquesta època de l’any. Els nens que s’hi allotgen compaginen els estudis acadèmics oficials amb estudis musicals. I canten diàriament a la missa que se celebra a la Basílica. Fora, els nens tenen un camp de futbol i un frontó. Uns nens que creixen veient cada dia un monument a l’horror que va significar per a milions d’espanyols l’època negre i obscura del franquisme.

En aquest vídeo es poden veure tots els edificis -l’Hostatgeria, l’Abadia i el bloc de l’Escolania-, i la immensitat de l’espai on se situen:

Nou comentari