MónTerrassa
Un documental ressegueix el cultiu de la mongeta del ganxet
  • CA

L’historiador Josep Alavedra i el periodista Rafel Uyà, han produït i gravat el documental ‘Flor i Tavella’ fruit de tres anys de seguir el cultiu de la mongeta del ganxet al Vallès a través de 9 pagesos de diferentes localitats vallesanes: Ramon Casamada, Josep Artigas, Esteve Rodoreda, Joan Rof, Vicenç Fíguls, Santí Olivé, Isidre Molist, Isidre Catafal i Margarida Matheu. La pel·lícula ressegueix tot el procés de conreu del ganxet des de la sembra al mes de juliol fins a la collita i tria. La producció audiovisual és una iniciativa d’Immaterial Vallès de la Fundació Bosch i Cardellach, que pretén recuperar el patrimoni cultural local.

El documental es presentarà dijous dia 2 al cinema Alhambra de La Garriga i servirà de punt de partida d’una jornada de debat sobre el futur del sector de la mà de la Cooperativa Agrària del Vallès i l’Associació Agrària de La Garriga, entitats que integren els productors de mongeta del ganxet al Vallès, entre els quals, els protagonistes de la pel·lícula.

PROJECCIÓ I TAULA RODONA

DATA: DIA 2 DE DESEMBRE A LES 19 H
LLOC: LA GARRIGA (CINEMA ALHAMBRA)

Aquesta mongeta té unes característiques organolèptiques extraordinàries, amb una pell pràcticament inapreciable al paladar i una gran cremositat. A més, aporta un alt contingut proteic, vitamínic, d’hidrats de carboni i fibra. La seva excepcional qualitat ha fet que destacats gastrònoms considerin aquest llegum com la millor mongeta del món. Forma part de nombroses receptes de les cartes de molts restaurants.

La mongeta del ganxet, és una varietat local produïda i seleccionada pels agricultors i agricultores des de fa més de 150 anys. La llavor de la qual es caracteritza per tenir forma de ganxo, i és molt apreciada pel seu gust i la poca percepció de la pell.

És una varietat de mongeta (Phaseolus vulgaris), típica de la zona del Vallès, Maresme, La Selva, Bages, Empordà, Osona, Gironès, Garraf, Baix Llobregat. La sembra es fa al mes de juliol, de forma habitual darrere del cereal. La collita arriba al mes de novembre, amb un cicle aproximat de 120 dies. El mètode de regadiu va des de la inundació fins al degoteig, passant per diversos tipus d’aspersió. Importada des de continent americà, l’entrada de la mongeta del ganxet a Catalunya és encara motiu d’estudi. Apareix citada a la literatura per primera vegada a finals del segle XIX, com un conreu a Castellar del Vallès, sota el nom de “filaire”, sinònim antic de “ganxet”. La seva principal característica alimentària és l’elevada proporció proteica, mentre que a nivell gastronòmic destaca per la seva pell molt poc perceptible, cremositat elevada i persistent, i sabor extremadament suau i característic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa