MónTerrassa
Es documenta oficialment la Creu de terme de Can Badiella a Terrassa
  • CA

Agents Rurals han documentat a Terrassa la creu de terme de Can Badiella. Aquests elements estan protegits per la llei de Patrimoni Cultural català. Moltes van ser malmeses durant la Guerra Civil, però algunes encara romanen al seu lloc original, normalment al costat de camins d’accés als pobles.

Segons explica l’historiador Joaquim Verdaguer en el seu blog, la Creu de can Badiella està situada a 300 metres d’aquesta masia, en el camí que va des de la carretera de Montcada a Can Sabater del Torrent, en l’encreuament que porta al mas. La creu marcava els límits de les parròquies de Sant Pere i de Sant Julià d’Altura. Aquest límit venia marcat pel camí de Sant Quirze del Vallès a Matadepera.

La creu de terme es troba sobre un bassament triple d’estructura circular. Dalt del fust un capitell ornamentat amb figures d’àngels esculpides. A sobre una creu grega esculpida en pedra amb dues cares diferenciades: al frontis la imatge del Sant Crist i, al dors la de la Mare de Déu i el nen. Quan es va produir l’agregació del poble de Sant Pere a Terrassa i Sabadell la línia divisòria del camí de Sant Quirze del Vallès a Matadepera, que separava la parròquia de Sant Pere amb la de Sant Julià d’altura, va ser desplaçada cap l’est, pel camí que va de Sant Quirze a Sant Julià d’altura. Es per això que can Badiella i la creu de terme quedaren situades en el terme de Terrassa.

La creu de terme de Can Badiella
La creu de terme de Can Badiella | Agents Rurals

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa