MónTerrassa
Es disparen un 14% les denúncies per violència de gènere al Vallès

Es disparen un 14% les denúncies per violència de gènere al Vallès Occidental. Aquesta és una de les xifres que es desprèn de l’informe “Dades anuals de Violència contra les Dones” de la nostra comarca, elaborat per l’Observatori Comarcal. En el document, elaborat per cinquè any consecutiu, s’hi destaca la tendència a l’alça iniciada des del 2018 de les denúncies, arribant aquest passat 2022 en la xifra més elevada des que es tenen registres (2007).

D’aquesta manera, l’any 2022 es van presentar 2.378 denúncies per violència de gènere als partits judicials del Vallès Occidental, un 13,7% més que durant l’any anterior, el que representa 287 denúncies més. Aquest augment s’ha produït de manera desigual en els partits de la comarca: en el de Cerdanyola del Vallès les denúncies han augmentat un 40,1% i en el de Sabadell en un 20,1%; a Rubí, l’increment ha estat més moderat (+4,9%) mentre que el partit de Terrassa ha mantingut una xifra similar a la de l’any anterior.

Malauradament, en aquest any passat també s’ha hagut de lamentar l’assassinat de tres dones a la comarca per violència de gènere en l’àmbit de la parella i exparella -la mateixa xifra de l’any 2021. Així, des de 2007, any en què es comencen a recopilar dades, 33 dones han estat assassinades al Vallès Occidental.

L’any 2022 es van dictar 232 sentències per violència de gènere, de les quals el 92,7% van ser condemnatòries. Destaca l’augment de la proporció de les sentències que acaben en condemna en els darrers anys, passant del 60% al 85% en poc més de deu anys, arribant a la xifra de condemnes més elevada des que es recullen les dades de violència de gènere durant el 2022. El 43,6% dels procediments judicials acaben en sobreseïment provisional i el 13% en sentència. Tanmateix, és rellevant tenir en compte el 30,1% de procediments que s’eleven des dels Jutjats de violència sobre la dona als òrgans competents, per ser delictes de més gravetat que comporten penes més elevades.

Més de mig miler d’ordres de protecció

L’Informe també destaca l’augment del nombre d’ordres de protecció tramitades durant el 2022, ja que es van iniciar 507, el que representa un augment del 24% respecte de l’any anterior, sent la pujada més intensa del període. Tanmateix, es continuen denegant més de la meitat de les ordres de protecció. Aquesta proporció és lleugerament superior a la xifra catalana (52,9%). Com assenyala l’Observatori, la denegació d’ordres a Catalunya es continua situant molt per sobre del conjunt de l’estat, on es deneguen 3 de cada 10 ordres.

L’any 2022 es van adoptar un total de 651 mesures judicials de protecció. Les principals mesures adoptades a la comarca són de prohibició de comunicació (35,5%) i d’allunyament (35,3%) -com a mesures penals-, i de prestació d’aliments (6,9%) i d’atribució de l’habitatge (6,5%) -com a mesures civils-. El 61,8% dels 2.633 delictes registrats durant el 2022 van ser per lesions tipificades com a lleus. Així mateix, cal destacar que continua la dinàmica de creixement dels delictes considerats com a maltractament habitual, que representen el 12% del total.

Finalment, l’any 2022 es va superar el miler de trucades a la línia d’atenció 900 900 120 per part de persones residents a la comarca, tot i que aquesta xifra és un 14,6% inferior a la que es va registrar l’any anterior, encara es registren xifres superiors al 2020. Com els darrers anys, 8 de cada 10 trucades estaven relacionades amb violència de caràcter psicològic i un 3 de cada 10 amb violència física.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa