La celebració del Carnestoltes arreu del territori català el marca l’arribada del Dijous Gras, també anomenat Dijous Llarder. Durant aquest dia, és tradicional prendre coca de llardons, botifarra d’ou (o altres varietats, cada cop més esteses) i truita.
La història explica que el Dijous Gras t’havies d’atipar, com durant els dies de Carnestoltes (fins al Dimecres de Cendra), per poder passar millor el període de dejuni de la Quaresma. I és que just abans d’aquest període d’abstinència, el Dijous Gras permet menjar tot allò que després estarà prohibit fins a l’arribada de la Pasqua.
Segons la tradició cristiana, aquests àpats greixosos estaven prohibits per a tothom, ja que l’abstinència era obligatòria. Antigament hi havia 3 dijous previs al Carnestoltes, coneguts com els 3 dijous Gormand: Dijous dels compares, Dijous de les comares, i Dijous gras.
Els dos primers eren convits que feien els padrins i les padrines. Dues celebracions que s’han perdut, mantenint el Dijous Gras, la tradició gastronòmica. Tot i que és una celebració d’àmbit familiar, també són freqüents les celebracions a l’aire lliure, i, antigament, els infants feien captes d’ous per les cases per poder elaborar les truites de la jornada. D’aquesta manera, són habituals els àpats de germanor, i en alguns municipis es fan aplecs gastronòmics i festius.
Als establiments de Terrassa se n’hi poden trobar per tots els gustos, de botifarres d’ou, i cada mestre xarcuter té el seu truc. Podem trobar des de la clàsica fins la de trompertes de la mort, la d’escalivada, la de bolets, la de sobrassadas, la d’espinacs, la de pernil ibèric, la d’escalivada… Que cadascú trobi la seva.
El 80% de botifarres d’ou elaborades a Catalunya es preparen seguint la recepta tradicional, només amb carn marge, panxeta, ous, sal i pebre, mentre que el 20% correspon al segment de botifarres d’ou singulars, que van incrementar la seva demanda ràpidament els primers anys a arribar al mercat i que, actualment, creixen més en varietat que no pas en quilos elaborats i venuts.
Hi ha diferents dites populars sobre la jornada. Aquí, algunes d’elles:
Dijous Gras, coques de llardons.
El Dijous Gras, botifarra menjaràs.
El Dijous Llarder, botifarra menjaré.
Pel Dijous Gras, carns fins al nas.
Per Dijous Gras, botifarra fins al nas.