MónTerrassa
Diari de Terrassa guanya el premi a la millor portada de premsa
  • CA

La 21a Nit de les Revistes i la Premsa en Català ha reunit aquest dimarts al vespre a l’antiga Fàbrica Estrella Damm una bona representació del sector, després de la cita virtual de l’any passat degut a la pandèmia. Quant a la millor portada, el vencedor s’ha proclamat durant la vetllada perquè ha estat resultat de la votació dels assistents. L’escollida en l’apartat de revistes ha estat ‘Sàpiens’, i en la de premsa, el ‘Diari de Terrassa’, per la portada de la nova etapa de la publicació, després de la compra per part del Diari de Sabadell. És obra del dibuixant terrassenc Miki Montlló, en base a la idea de la Jennifer Waddell, la directora d’art del grup

Finalment, el ‘Diari de Girona’ ha estat premiat en la categoria de premsa diària per la seva cobertura territorial més enllà de la capital i els seus continguts que sovint han marcat l’agenda política.

L’esdeveniment reconeix la tasca i trajectòria de les publicacions dels territoris de parla catalana amb el lliurament d’uns premis que enguany han recaigut en ‘Camacuc’, ‘El Periódico’, Fosbury.cat i l’Eco de Sitges, entre altres, amb la novetat que per primer cop es guardona la premsa diària nacional amb diversos guardons. La trobada ha servit per palesar la preocupació pel retrocés de l’ús social del català, tal i reivindicar “el múscul” d’aquest sector i el “paper fonamental” que pot tenir en la seva recuperació.Enguany, la Nit de les Revistes i la Premsa en Català ha arribat marcada per la preocupació generalitzada pel retrocés de l’ús social del català, tal com apunten diversos estudis recents. Per això, aquesta celebració ha de servir per reivindicar el paper de les revistes i la premsa que proporcionen un mapa comunicatiu en català ric, plural i divers i, així, contribueixen a fer possible una oferta mediàtica de qualitat en llengua catalana.

“Som conscients del paper que juguem en aquesta conjuntura. Tenim un múscul molt potent de capçaleres i qualsevol acció que vagi en pro de la recuperació de la llengua, tenim un paper fonamental a jugar-hi”, ha plantejat a l’ACN el president de l’APPEC editors de revistes i digitals, Germà Capdevila. L’editor ha dit que fa anys que treballen en la línia de promocionar-se com a generadors de “continguts” més enllà del seu format, aportant així el seu gra de sorra a la difusió del català també en l’entorn d’Internet (audiovisual i a les xarxes socials).

En el decurs de l’acte, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, s’ha referit al “doble atac polític i jurídic que ha patit” la llengua, quelcom “difícil d’entendre” ha dit en un estat plurilingüe. “L’assetgen, la menyspreen i n’arriben a fer befa”, ha dit Borràs.

La presidenta ha aventurat que “tanta persecució no deu ser casual”, i ha dit que s’equivoquen els qui pensen que és la llengua el que fa independentistes. “No s’adonen que és a la inversa, que molta gent pensa que tenint un estat propi podem protegir i tenir normalitat amb la nostra llengua”, ha conclòs.

Retorn a la presencialitat

El sector ha pogut tornar a trobar-se en persona després que l’edició anterior s’hagués de celebrar en format virtual a causa de les restriccions establertes per contenir la pandèmia. Tot i això, l’acte ha mantingut una finestra digital en ser retransmès en directe a través del canal de Youtube de l’APPEC.

El tradicional lliurament de premis a revistes i premsa comarcal, i enguany es consolida amb la incorporació dels premis a la premsa diària d’abast nacional. Així, enguany s’han lliurat els guardons a millor disseny editorial (a la Revista Musical Catalana i al digital El Temps de les Arts); millor reportatge de revistes (‘Un munt de plàstics’, de ‘Cavall Fort’), de premsa (‘Qui és qui en l’allau de macroprojectes de Renovables’, de Miquel Andreu per al ‘Som Garrigues)’ i de digitals (un reportatge sobre assetjament escolar de Elvira Vilardell i Cèlia Forment per a Adolescents.cat; i finalment, la millor publicació de premsa diària (‘El Periódico’).

La millor revista

Els responsables de la revista ‘Camacuc’ han recollit el guardó a la millor publicació periòdica d’aquesta edició. La revista neix al País Valencià el 1984 i ja porta publicats 306 números. La funden un grup de mestres que volen crear material en català pels alumnes i creuen en la capacitat didàctica del format còmic. El jurat ha volgut reconèixer aquesta publicació per fer un producte únic i de qualitat en català des del País Valencià, amb 37 anys de trajectòria i en què hi ha hagut sempre una aposta pels autors locals.

La millor publicació digital ha estat: Fosbury.cat., un projecte que busca “omplir un buit” en el mercat mediàtic català, revertint la situació de predomini del futbol envers la resta de disciplines esportives. Fosbury vol ser la mirada heterodoxa, la lectura reposada, el valor afegit i la reivindicació periodística de tots aquells esports que conformen l’imaginari col·lectiu, apreciant el matís, la diferència, els grans protagonistes i totes les petites històries.

Premi a l’Eco de Sitges

El premi a la millor publicació de premsa no diària ha estat per a l’Eco de Sitges. El 1877 es va publicar el primer número, que va ser publicació quinzenal fins al 1886, quan va passar a ser setmanari. El 2014, un grup de socis van constituir Premsa de Sitges S. L. per garantir la seva continuïtat i refermar la voluntat de renovar la publicació, amb la creació d’un nou disseny i fer la publicació més atractiva als lectors, presentant les informacions de manera més ordenada i clara i reforçant els apartats gràfics.

Celebració d’aniversaris

En cada edició, la Nit vol reconèixer la trajectòria de publicacions que celebren el 25è o el 50è aniversari. Enguany, es vol homenatjar a: Revista El Ter: 25è aniversari, Revista Penell: 25è aniversari Publicació sobre meteorologia, climatologia, medi ambient i sismologia editada per l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics. Revista Estris: 50è aniversari Editada per la Fundació Pere Tarrés, és un referent a Catalunya en l’àmbit de l’educació en el lleure, en l’educació social i l’animació sociocultural.

Pel que fa als premis especials del jurat, el de Societat ha estat pel Grup Bonpreu, el de Comunicació pel periodista català a l’estranger Gustau Alegret, i el de Cultura, per a la lingüista M. Carme Junyent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa