MónTerrassa
Detectats dos brots de Covid-19 a Brians 1
  • CA

La Direcció General d’Afers Penitenciaris, d’acord amb el Departament de Salut i seguint les seves recomanacions, ha decidit suspendre totes les comunicacions al Centre Penitenciari Brians 1, tant les que es fan a través del locutori -a través d’un vidre- com els vis-a-vis, familiars i de convivència. Els vis-a-vis familiars són les trobades en sales amb famílies i persones pròximes; els vis-a-vis de convivència són amb la parella i els fills de fins a 10 anys.  Continuaran, això sí, tenint comunicacions telefòniques i videotrucades per no perdre el contacte amb els seus familiars.

Brians 1 és la presó de preventius, però mentre duri aquesta situació no es produiran nous ingressos, que seran derivats majoritàriament al Centre Penitenciari Brians 2. També s’ha restringit al màxim l’entrada de personal i no hi podran accedir visites, voluntaris, o persones que no es considerin essencials. S’ha previst, si fos necessària, la substitució de funcionaris per garantir el servei.  

En aquests moments, ja s’estan practicant proves PCR a tots els interns de la presó i als funcionaris que han tingut contacte. Pel que fa a la resta de personal, s’ha iniciat la realització de proves amb test d’antígens.

Dos brots de Covid-19 i tres mòduls confinats a Brians 1

Aquestes són les principals mesures activades al Centre Penitenciari Brians 1, on s’han detectat dos brots de Covid-19 en els mòduls 4 i 5, que han estat aïllats per evitar el contagi.  Els interns d’aquests mòduls hauran de romandre a les seves cel·les, sense contacte amb altres interns, durant els dies que duri el confinament. 

Al mateix centre, també s’han detectat casos aïllats de reclusos positius als mòduls 2, 3 i a la Unitat de Dones. Aquestes unitats han estat confinades, i els interns podran fer les seves activitats habituals, però sense sortir del mòdul. 

A la unitat semioberta de Brians 1, que es troba fora del recinte de seguretat i allotja els interns que surten a treballar o que tenen permisos, no s’ha detectat cap cas; per tant, podran continuar sortint. Tampoc està afectada la Unitat Psiquiàtrica Penitenciària, que continua oferint el seu servei a tots els centres penitenciaris. 

 Centres penitenciaris on s’han detectat casos d’interns positius

El Centre Penitenciari de Dones de Barcelona té la infermeria confinada per una interna que va donar positiva. A la presó de Joves hi ha dos mòduls, el 2 i el 4, confinats per un cas positiu a cadascun.  A Brians 2,  actualment hi ha 4 mòduls confinats: el 6,7,8 i 11, també per la detecció de casos.

Actuació davant de casos positius per Covid-19 

Quan un es detecta un intern positiu per Covid-19 el mòdul on viu passa a estar confinat. El pres és traslladat a la infermeria del centre, o a una unitat Covid o a l’Hospital Penitenciari de Terrassa. La seva cel·la es desinfecta i els contactes estrets també es traslladen fora del mòdul a la infermeria i se’ls fa una PCR, igual que a la resta de residents i als professionals que han tingut contacte amb ells. 

Durant els dies que dura el confinament, els interns del mòdul afectat no poden sortir i queden suspeses les comunicacions amb l’exterior (visites de locutori i vis-a-vis). Tampoc per anar a treballar, comunicar o fer activitats fora del mòdul. Per a la resta, s’intenta que el règim de vida sigui de la màxima normalitat i poden fer les seves activitats (àpats, trucades telefòniques i videotrucades) que la resta. L’objectiu de la mesura és garantir un millor estudi dels casos, acotar i trencar la cadena de possibles persones que hagin estat contagiades pel cas índex.

En el cas de la detecció d’un brot (tres o més casos) el mòdul on s’ha detectat passa a estar en aïllament, que vol dir que els interns han de romandre a les seves cel·les, i es restringeix al màxim l’entrada de professionals a la unitat.

Pel que fa als permisos, els interns, amb permisos no veuen afectades les seves sortides, ja que estan ubicats en unitats específiques que no s’han vist afectades.

Balanç de casos a les presons   

A hores d’ara, als centres penitenciaris hi ha 98 interns positius per coronavirus:  21  són  a la unitat hospitalària COVID-19 de Brians 2; 16, a la unitat hospitalària COVID-19 de Puig de les Basses; 5 estan ingressats a la infermeria de Brians 1;  12, al mòdul 5 de Brians 1;  9, al mòdul 4 de Brians 1; 1 roman a la Unitat Psiquiàtrica Penitenciària de Brians 1;  1  està ingressat a la infermeria de Joves; 1, a la infermeria de Lledoners; 1,  a la infermeria de Mas d’Enric i; 1 està ingressat a un hospital de la xarxa pública; 1, a domicili amb un permís extraordinari per malaltia,  i 29 són al seu domicili en aplicació de l’article 86.4.

Entre els professionals de Serveis Penitenciaris hi ha 69 casos positius de coronavirus actualment.

Unitats de Covid-19

Els equipaments sanitaris de referència per atendre la població penitenciària que requereix hospitalització per contagi de la Covid-19 són el Pavelló Hospitalari Penitenciari de Terrassa, i les unitats de Covid-19 de Brians 2 i de Puig de les Basses, ideades per acollir presos positius de coronavirus de baixa complexitat. 

Vacunació

Pel que fa a la cobertura vacunal a tots els centres penitenciaris, el 70% d’interns estan vacunats amb la pauta complerta i un 18% han rebut la primera dosi. Quant als professionals, el 84 % han rebut les dues dosis de la vacuna i un 7% la primera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa