MónTerrassa
Denuncien que l’Ajuntament tracta el català com a “llengua de segona”

Rebombori a les xarxes després de la denúncia que l’Ajuntament de Terrassa tracta el català com a “llengua de segona”. Una piulada d’una usuària amb una captura d’una oferta de feina promoguda des del Consistori ha fet esclatar la indignació, fins al punt que des de la Plataforma per la Llengua s’ha demanat que es presenti una queixa formal.

L’oferta es troba fins del portal d’Ocupació de Foment de Terrassa on es demana una persona per fer tasques de “dinamització d’una horta comunitària” al barri de Ca n’Anglada de Terrassa. És, per tant, una oferta de feina de caràcter municipal, encara que pugui estar gestionada per una empresa privada. La polèmica ha vingut perquè en els requisits que es demana al sol·licitant hi ha una discriminació en el coneixement de les dues llengües cooficials: “Castellà nivell alt i català nivell comprensió”, s’especifica.

A més, cal afegir que és una contractació que es realitza en el marc del programa de plans d’ocupació professionals de Treball als Barris 2021-2022, per a l’execució del projecte DX08 Horta comunitària de Ca n’Anglada. I és també una acció que està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del Programa de suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social. D’aquí encara més el malestar mostrat pels usuaris, perquè és l’entitat promotora de la feina és la mateixa administració pública, la qual sembla atorgar-li un valor secundari o menys rellevant al català per sobre del castellà.

El fet que la feina sigui per al barri de Ca n’Anglada en cap cas és un atenuat, ans al contrari, ja que es pressuposa que el coneixement de la llengua catalana és superflu en aquesta zona de la ciutat, o que als grups i col·lectius als quals va dirigida aquesta acció (“persones en risc d’exclusió social i de diferents nacionalitats i procedències”) el català no és per ells una necessitat o prioritat.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a febrer 24, 2022 | 13:05
  Ricard febrer 24, 2022 | 13:05
  Pel que sembla fins i tot a les plantes cal parlar-les en castellà.
 2. Icona del comentari de: Josep Maria Lluc a febrer 24, 2022 | 15:12
  Josep Maria Lluc febrer 24, 2022 | 15:12
  Les persones que es queixen d'aquestes coses... què han fumat? Són totes indepes, o n'hi ha de normals? Jo sóc catalanoparlant de naixement, no-unionista, i no m'ofèn gens llegir una oferta així. L'entenc, i no vaig d'allò que tanta gent anomena "ofendiditos". Quina pell més fina, mare meva, hauria d'haver-hi algun fàrmac per a aquesta síndrome.
 3. Icona del comentari de: Josep a febrer 25, 2022 | 17:05
  Josep febrer 25, 2022 | 17:05
  Soc català de tota la vida i aquests de la Plataforma no m'han de dir el idioma que tinc que parlar, son uns dictadors. Franco prohibia el català i aquest el castellà.
 4. Icona del comentari de: Josep antoni cuadras a febrer 26, 2022 | 09:19
  Josep antoni cuadras febrer 26, 2022 | 09:19
  Això es per afavorir als xarnes, quina gentusa, que fotin el camp al seu poble, collons.
  • Icona del comentari de: José del Pozo a febrer 26, 2022 | 15:11
   José del Pozo febrer 26, 2022 | 15:11
   El lenguaje, la forma de menospreciar al diferente, el claro racismo cuando se invita a que se vayan a su pueblo, me hace pensar que entre los sres. De voz y una gran parte del independentismo catalán no hay tanta diferencia como pueda parecer.
   • Icona del comentari de: Manuel a febrer 26, 2022 | 23:20
    Manuel febrer 26, 2022 | 23:20
    El señor Cuadras este, que viaje un poquito a ver si se le abre un poco la mente. Y me refiero a viajar más que a hacer turismo. Especialmente si no desearía que los catalanes del mundo entero fueran tan mal tratados como él espera que lo sean los 'charnas' de aquí. Me gustan los catalanes, y mucho, incluso los que como éste no acaban de ser personas como Dios manda.
  • Icona del comentari de: Àngels a febrer 26, 2022 | 23:13
   Àngels febrer 26, 2022 | 23:13
   Senyor Cuadras, perdoni'm però vostè provoca vergonya aliena. El món és poble de tothom. I el seu menyspreu fa molta peneta.
 5. Icona del comentari de: Joan Arnau García a febrer 26, 2022 | 23:52
  Joan Arnau García febrer 26, 2022 | 23:52
  Aqui no res a veure ser independentista o no. Aqui es tracte de que elCatala estigui al mateix nivell del Espanyol en una oferta publica, la resta son banajades.
 6. Icona del comentari de: Josep M.R. a febrer 27, 2022 | 10:04
  Josep M.R. febrer 27, 2022 | 10:04
  Al senyor Josep antoni li falta el coneixement de que les persones que ell coneix com a emigrants o inmigrants no han marxat dels seus territoris per plaer. Usualment ho fan perquè si no, els poden acabar matant, o poden acabar morint de gana, o poden ser intensament maltractats pels seus governs al llarg de tota la seva existència, per exemple. I hi ha molts altres casos i exemples. Li explicaré un cas real de fa menys d'un mes. Nascut a Terrassa, aquí també hi tinc amics o bé coneguts que són de Sudamèrica, Anglaterra, Marroc, Àfrica, resta de Catalunya, resta de la península, Alemanya i Bielorussia. Setmanes enrere parlava amb una amiga d'Ecuador que tenia els seus dos germans joves allà. A un d'ells, el mes passat, gener, la màfia que belluga la droga a la zona li va donar una setmana per apuntar-se a formar part de l'organització. Sota amenaça de mort. El noi no va anar a demanar formar-ne part en tota la setmana, i l'endemà va aparèixer de-ca-pi-tat en una cuneta. Aquesta setmana, el mateix grup mafiós ha amenaçat l'altre germà de la meva amiga que si no se suma a l'organització el mataran. A l'Ecuador, aquests joves no hi ha manera que aconsegueixin visats ni tenen cap manera d'escapar del país. I jo li pregunto, senyor Josep antoni: Vostè prefereix que es quedin al seu país? Opta per què els matin abans que vinguin aquí, perquè si ho fan vostè potser haurà d'aguantar un curs en castellà en comptes de català, per exemple? Sí? Una vida a canvi de la seva comoditat? Senyor Josep, no posaré nom a això, però cregui'm que em fa molta però que molta pena pensar que un català pot ser com vostè. Jo sóc dels que senten a la sang, i sempre he practicat amable i generosament, allò que deia la Generalitat fa molts anys: Catalunya, terra d'acollida. Que tingui un bon diumenge.

Nou comentari

Comparteix