MónTerrassa
Demanen un carrer a Terrassa en memòria a Arcadi Oliveres

Que Terrassa tingui un carrer o plaça amb el nom d’Arcadi Oliveres (Barcelona, 1945 – Sant Cugat del Vallès, 2021). I no un qualsevol, sinó que ocupi el lloc del carrer del General Milan del Bosch. Aquest és l’objectiu de la campanya ‘Carrer d’Arcadi Oliveres‘, que convida a tota persona o entitat a que s’adhereixi a la petició per tenir un carrer a Terrassa que recordi “un savi, una persona coherent i per damunt de tot, una bona persona” enlloc d’un carrer que commemora “un general patriarca d’un clan militar, de colpistes, feixistes i anticatalanistes”. 

La pàgina web de la campanya no mostra cap nom de cap entitat o associació, però sí que hi ha un manifest, escrit i signat per l’advocat i activista pels Drets Humans terrassenc, Joan Tamayo. Posada en marxa aquest 2023, la campanya ja acumula més de 200 adhesions.

La campanya té l’objectiu d’aconseguir que l’Ajuntament de Terrassa dediqui un carrer o una plaça a Arcadi Oliveres com més aviat possible, ja que segons apunten, la normativa no permet iniciar l’expedient de sol·licitud fins que no hagin passat cinc anys des de la seva mort -és a dir, els tràmits s’iniciarien com a molt d’hora l’any 2026-. “Aquest temps és massa per un acte d’equitat i de justícia que no pot esperar més”, expressa Tamayo en el manifest.

A Terrassa “li devem un gest de gratitud, agraïment i justícia”

“Terrassa va ser una de les ciutats privilegiades que el va poder acollir i gaudir moltíssimes vegades. Són innombrables els joves i no tant joves que porten dins seu, com escut protector, els principis i les ensenyances de l’Arcadi”, exposa. I per aquest motiu, “els terrassencs li devem un petit gest de gratitud, d’agraïment, i fins i tot de justícia“.

La campanya llança una pregunta a l’aire: “Volem un carrer rememorant un passat escabrós i fosc, o volem un bonic record d’un home de pau i de bé?“. “Hem de fer que el seu llegat i el seu missatge duri i s’estengui arreu”, conclouen. “Com deia ell mateix, les accions diàries que fem són plenes de petits detalls que se’ns escapen però que estan interconnectats. I nosaltres ens hem de convertir en actors i agents d’un canvi necessari, ara i en cada moment de les nostres vides”.

Més sobre Arcadi Oliveres

Arcadi Oliveres va morir el 6 d’abril de 2021 a l’edat de 76 anys. Va ser economista, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), cofundador i president de la Universitat Internacional per la Pau, president de Justícia i Pau, cofundador del Procés Constituent i activista pels Drets Humans.

Compta amb una infinita biografia d’activitats, implicacions i compromisos amb els moviments socials i causes justes: “Era un home incansable en la lluita per transformar el món. Ningú sap d’on treia aquella energia que encomanava a la gent i que llegies en el seus ulls brillants”, expressen des de la campanya. “Construir un altre món, més just, més social i més inclusiu, és possible i necessari”, era un dels seus principis fonamentals.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Català a gener 08, 2023 | 12:43
  Català gener 08, 2023 | 12:43
  Arreu del País hi han carrers dedicats a gent que s'ho mereix molt menys que ell. Endevant!
 2. Icona del comentari de: Caram Sor Lucia a gener 08, 2023 | 13:33
  Caram Sor Lucia gener 08, 2023 | 13:33
  I de passada, una plaça de toros.
 3. Icona del comentari de: fat boy a gener 08, 2023 | 15:43
  fat boy gener 08, 2023 | 15:43
  Un tipus que volia una Republica sense exercit. Em nego rotundament a que li dediquin carrers a somniatruites i portadors de lliris a la ma, son un autentic perill col.lectiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa