MónTerrassa
Defensa recomana a Sánchez ‘aplicar un 155’ als boscos
  • CA

El think tank del ministeri de Defensa, l’Institut Espanyol d’Estudis Estratègics (IEEE), ha difós en el seu darrer butlletí un Document d’Investigació del passat mes de juny en què defensa que l’Estat ha de ser “el principal regulador” dels sistemes agroforestals espanyols abans de 2050. L’informe subratlla que ha de ser l’Estat qui reguli el sectot forestal per“allunyar-lo d’interessos polítics i econòmics” que podrien “entorpir i deslegitimar” la seva funció estratègica. De l’informe se’n desprèn que ha de ser l’Estat que lamini les competències autonòmiques i locals per tal de planificar una estratègia estatal pel sector. És a dir, que sigui l’administració central i amb algun suport privat l’encarregada de gestionar els recursos forestals.

L’informe 04/2018 el signa José A. Rodríguez Añón, del departament de Física Aplicada de la Universitat de Santiago de Compostela i membre del grup d’Investigació NaFoMat, tota una autoritat en la matèira. El document esperona l’Estat a generar les eines que assegurin la “viabilitat del sistema forestal” i garanteixi que en 30 anys hi hagi “independència i autosuficiència energètica i alimentària”. Així mateix, l’estudi interpreta que una gestió estatal de la planificació del sistema forestal espanyol evitaria “conflictes nacionals”. “La protecció i manteniment dels nostres sistemes agroforestals amb les premisses de la sostenibilitat ha de ser un objectiu estratègic per a qualsevol nació”, alerta l’estudi.

“L’Estat, en un exercici de responsabilitat en defensa del bé comú tan preuat, ha d’utilitzar tots els mecanismes al seu abast per assegurar el benestar social”, insisteix l’article per enfatitzar la necessitat d’aquest tipus de gestió estatal.També inclou el recordatori de la “capacitat productiva” actual espanyola en el sector forestal i ramader que és “molt inferior a l’esperada”. Per tot plegat, l’analista “aconsella una revisió urgent del sector com una prioritat nacional per reforçar el que hauria de ser un eix estratègic per a l’Espanya del 2050”.

Per a l’IEEE cal tenir present també el paper dels “sistemes agroforestals dins de la seguretat, l’estratègia i la defensa nacional en l’horitzó de 2050”. Per aquest motiu, insiteix que “l’Estat ha de ser el principal ens regulador del procés de regeneració del sector i garant de la sostenibilitat del mateix, allunyant-lo d’interessos polítics i econòmics que poguessin entorpir i deslegitimar el mateix”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa