MónTerrassa
Creix el perill d’aparició d’una variant que torni la pandèmia a la casella de sortida

L’augment explosiu dels contagis de Covid-19 a Catalunya —que també s’ha produït a la resta d’Europa— no té de moment una conseqüència significativa d’ingressos als hospitals i a les UCIs, però els experts adverteixen que una circulació àmplia del virus implica un altre perill: l’aparició d’una nova variant que suposi un risc de major transmissibilitat, més gravetat de la infecció i finalment més letalitat. La pitjor de les variants que podria aparèixer seria aquella que arrossegués la pandèmia a la casella de sortida, si fa que les vacunes deixessin de ser efectives o que ho deixessin de ser abans d’hora, com adverteixen diversos experts consultats per EL MÓN.

L’epidemiòleg Joan Caylà, president de la Fundació de la Unitat d’Investigació en Tuberculosi i excap de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, recorda que la mutació constant dels virus és un “problema” que cal tenir sempre present. Les mutacions es poden classificar de dues maneres: per una banda, les variants d’interès i per l’altra les de preocupació. Aquestes últimes, com la variant Delta, són precisament les que representen un perill perquè “hi pot haver més transmissibilitat o una clínica més complicada” o també pot passar que “no responguin a les vacunes” i, en conseqüència, es produeixi “més mortalitat o una major complicació”.

De la mateixa opinió és l’investigador de la Universitat de Leicester i professor de Ciències de la Salut de la UOC, Salvador Macip. “Com més circula el virus, més possibilitats té de mutar i per tant d’aparèixer una variant nova en llocs on la circulació és elevada, com passa ara a Espanya i al Regne Unit”. Això, afirma el científic en declaracions a EL MÓN, implicaria haver de “revacunar tothom” si una mutació significativa porta a l’aparició d’una variant “que tingui pitjors característiques” que les aparegudes fins ara.

La vacuna de moment és el dic de contenció, però una variant de les “temibles” pot ser que “escapi dels anticossos que tenim”, sosté Macip. A banda, també cal tenir en compte que hi pot haver efectes de la Covid desconeguts, fins i tot en persones asimptomàtiques, i que poden afectar de la mateixa manera els joves. Macip posa d’exemple problemes cardíacs apareguts en joves atletes als EUA.

Davant el nou escenari, els experts consideren que hi ha mesures en les quals caldria incidir. “A part de les vacunes hi ha els aïllaments i les quarantenes i és important que la gent ho faci bé”, recorda el doctor Caylà. Segons la seva opinió, “seria bo que la gent jove integrés els missatges de prevenció i control, de manera que si són contactes directes de casos positius han de fer les quarantenes ben fetes; que siguin conscients que la pandèmia continua i que ara tenim incidències altíssimes a Catalunya, i en general a països com Espanya, Portugal i sobretot al Regne Unit”.

Caylà preveu que els casos augmentin els propers dies i, en aquest sentit, ha assenyalat que l’oci nocturn “s’hauria de restringir” perquè “no es pot deixar obert a tothom” com es va fer aixecant les restriccions el 21 de juny abans de Sant Joan. En aquest sentit, apunta el doctor, “l’ideal seria que no hi hagués oci nocturn, l’alternativa de menor risc, seria, com s’ha fet en alguna festa, l’ús de tests antígens i sobretot les mascaretes”.

A més de l’oci nocturn, Salvador Macip apunta cap als festivals: “No s’haurien de fer”. L’investigador afirma que amb els tests d’antígens el risc “és menor”, però adverteix que “una situació de multitud de gent, sense distàncies de seguretat” comporta un risc perquè “hi ha un percentatge de falsos negatius en els tests d’antígens”. Macip creu que ara “no és el moment” de fer festivals ja que “amb un alt de nivell de circulació del virus posar la població no vacunada junta és una mica absurd”.

Per això l’expert considera que cal “desincentivar al màxim entre els joves” aquesta mena d’opcions d’oci. Precisament per fer arribar el missatge als joves, el doctor Caylà defensa que joves influencers o youtubers s’impliquin per advertir des d’aquests canals a aquestes franges ara més afectades que cal ser conscients que “ens juguem tot l’estiu” i que, segons com sigui l’evolució, la pandèmia pot acabar afectant “l’economia i el turisme”.

Els experts en dades, en alerta

Des del vessant de l’anàlisi de les dades també s’està en alerta davant la nova situació que s’està produint amb l’explosió de contagis. L’investigador del grup BIOCOMSC de la UPC Daniel López-Codina comenta a EL MÓN que el fet que “a nivell mundial tinguem molts casos” fa “plausible que puguin aparèixer més variants més eficients que la Delta” i que pet tant puguin representar un problema. “Cal esperar que això no succeeixi”, demana.

Quant a l’escenari que s’ha de definir en les properes setmanes, l’expert apunta que “la incidència no pot créixer indefinidament perquè a nivell de nuclis de població arriba un moment que hi ha saturació de casos” i perquè “la capacitat de fer diagnòstic es veu limitada”. Els models del BIOCOMSC preveuen que la incidència continuï sent alta durant molt de temps però que “en una setmana es comenci a frenar el creixement tan desmesurat, tot i que es mantindran valors d’incidència molt alts”. López-Codina troba aquest fet negatiu perquè la primària “està col·lapsada” i “alguns joves acabaran a l’hospital —sense saturar-los— i altres poden acabar tenint problemes de Covid persistent”.

Per a López-Codina “caldria fer alguna cosa per intentar frenar-ho quan abans millor”. L’expert recorda malgrat tot que les vacunes “funcionen molt bé”, però que no es pot esperar a vacunar tots els joves perquè “això requereix un temps i una logística per poder-ho fer”, a banda que la immunització s’aconsegueix unes setmanes després de ser vacunat. El Govern ja ha avançat que prepara mesures quirúrgiques per augmentar la protecció davant la Covid i frenar els contagis. Pel que fa a la saturació als CAPs també es canviarà el protocol per descarregar-los de feina.

També des del camp de les dades, el doctor en Física de la URV Àlex Arenas comenta en declaracions a EL MÓN que si bé la pressió hospitalària “serà relativament baixa, la pressió als CAPs és enorme”. L’expert apunta que “sense poder comprar tests a les farmàcies ens enfrontem al col·lapse” dels centres de primària, un fet que condueix a “menys diagnòstics” i obligarà “a tornar enrere tard o d’hora”. Per a Arenas, “no estem ni prou vacunats ni podem fer front a la variant Delta confiant en la vacunació perquè entre la primera i la segona dosi hi ha un temps” i per tant no s’està completament protegit.

Segons els models amb què ha estat treballant Arenas darrerament, tenint en compte la mobilitat, caldria que un 52% de la població catalana tingués la pauta completa “per començar a veure una disminució de la velocitat de propagació en les dues variants”, que aquest dilluns s’ha situat en un 2,99. De moment, segons les dades de Salut aquest dilluns al matí, el 47,2% de la població de Catalunya tenia la pauta completa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa