MónTerrassa
La famosa Cova Simanya del Parc Natural, tancada
  • CA

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, ha tancat l’accés lliure a la cova Simanya, situada al terme municipal de Sant Llorenç Savall, per tal de preservar les restes arqueològiques que les darreres excavacions efectuades, han posat de relleu en aquest important jaciment.

Per donar resposta al gran interès de visitants per aquest jaciment, a partir del 2 d’octubre s’organitzaran visites guiades els caps de setmana i festius. Les visites es podran fer els matins de dissabtes, diumenges i festius durant dues hores, des del Centre d’Informació del coll d’Estenalles.

Les visites a la cova es fan guiades per preservar les restes arqueològiques existents, amb explicacions sobre la geologia i també sobre els estudis arqueològics en curs, i tenen un preu de tres euros els adults i dos euros els menors d’entre 6 i 12 anys i els majors de 65 anys. El recorregut comença al coll d’Estenalles, amb explicacions de la flora i fauna i la realitat d’aquest indret del Parc Natural.

La cova Simanya és la cavitat més gran del massís de Sant Llorenç, amb 372 metres de recorregut i una entrada gran i fàcilment accessible de més de 10 metres de boca. Coneguda i habitada des d’antic, hi ha algunes descripcions d’aventurers que penetraren a la part més fonda, amb descripcions gairebé màgiques que corroboraven llegendes locals de presència de dracs o de ciutats subterrànies. La primera exploració espeleològica científica es dugué a terme l’any 1911, trobant-s’hi ceràmiques d’època neolítica, iber i medieval, i el 1930 van seguir excavacions més profitoses, tot i que amb criteris arqueològics poc científics. 

La galeria d’entrada a la cova, formada en els primers estadis erosius del massís, fa gairebé 100 metres de fons, amb un segon ramal cap al pas de l’Oca, que surt a l’esquerra, que es divideix en dues galeries més. En períodes plujosos, dins la cova s’hi formen moltes basses d’aigua que en dificulten la visita.

Al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, a banda de la cova Simanya, també està tancada la cova de les Ànimes per treballs arqueològics, mentre que els avencs del Daví i de Castellsapera, tenen accés restringit entre l’1 de novembre i el 31 de maig per la hibernació de ratapinyades. Així mateix, la cova de Mura només es pot visitar de forma guiada de l’1 d’abril al 30 de novembre. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Mengano a octubre 02, 2021 | 21:32
    Mengano octubre 02, 2021 | 21:32
    Pagando San Pedro canta, así no hay problema de deterioro... Ahora lo colgamos en Instagram y cuando haya mucha gente que quiera ir se sube el precio 3 o 4 € más y otros tantos para el parking...para evitar colas, No si está todo inventado. Ah por cierto las playas en verano también se deterioran...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa