Aquest any és dels bons. Els boletares més experts ja han omplert més dun dia els cistells. Rovellons, ceps, camagrocs, sembla que és el que ara toca. Després d’un 2017 que es pot considera dels pitjors de la història, el 2018 tot s’ha capgirat, i desde juny que hi ha qui troba bolets. Les zones més productives se situen ara per ara a les zones del Pirineu, però hi ha rovellons en grans quantitats a les tradicionals del Berguedà, com al Pi de les Tres Branques, Capolat o els Rasos de Peguera. Cada boletaire té el seu lloc secret.

En arribar les pluges de la tardor, un gran nombre de persones es desplacen als boscos amb l’afany de passar una estona d’esbarjo i omplir de bolets els cistells. Però cal vigilar: algunes espècies són tòxiques i molt perilloses. El desconeixement i la confusió amb espècies comestibles d’aspecte semblant fan que es produeixin intoxicacions, algunes fins i tot mortals. El criteri bàsic per evitar-les és consumir únicament aquells bolets que se saben identificar sense cap mena de dubte.

És molt important que com a boletaire tingueu en compte els següents consells:

· Abans de sortir, comproveu la previsió meteorològica i informeu-vos sobre la zona si no la coneixeu.

· Porteu equipament adequat, menjar i aigua. La roba de colors vius facilitarà la vostra localització si us perdeu.

· Porteu mapes i sistemes tecnològics (telèfon, GPS, aplicacions…) que sàpigueu utilitzar bé. Podreu orientar-vos si us perdeu i truqueu al 112.

· No aneu sol i mantingueu sempre el contacte visual o verbal amb qui us companya.

· Preneu punts de referència per orientar-vos: camins, barrancs, el lloc on heu deixat el cotxe, etc.

· Adapteu l’activitat a la vostra condició física i edat: eviteu zones abruptes i amb risc de precipitació.

· Quan el dia és més curt, planifiqueu la tornada per arribar al punt de partida abans que es faci fosc. Sempre hauria de sobrar temps per a qualsevol imprevist.

Bolets comestibles més freqüents a Catalunya

Comparteix

Icona de pantalla completa