MónTerrassa
El Consell Comarcal reprèn la promoció d’higiene de mans al Senegal

El Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC) reprèn el projecte de cooperació tècnica directa a Senegal “Avant de manger je me lave les mains” que arribarà a més de 400 infants de la comunitat rural de Missirah. Es tracta d’una iniciativa que vol promoure l’hàbit del rentat de mans en una zona on es té la costum de menjar amb les mans. Un grup de cinc treballadores i treballadors de la institució es desplaçaran a la zona rural de Missirah des del 21 de maig fins el 4 de juny, per tal de portar a terme diferents actuacions d’intervenció directe en el marc del projecte.

Es reprèn d’aquesta manera el projecte que es va dur a terme els anys 2017 i 2018, però que es va haver d’aturar per la pandèmia i la impossibilitat de viatjar a la zona per les restriccions. El Consell Comarcal ha fet pública la represa del projecte coincidint amb el Dia Mundial de la higiene de mans, el fil conductor de la iniciativa de cooperació que es desenvolupa.

“La intervenció tècnica sobre el terreny permet anar més enllà de les accions de finançament i transferència de recursos materials, per arribar a la transferència de coneixement i la participació directa de la institució en tot el cicle del projecte”, informen des del Consell. “La cooperació tècnica, més que qualsevol altra manera de col·laboració entre municipis amb diferents graus de desenvolupament humà i material, és la modalitat que permet un cert intercanvi més obert, recíproc i amb voluntat de que hi sigui al mateix nivell entre aquests”.

Rentar-se les mans per evitar malalties

Menjar amb les mans és una costum molt antiga i un hàbit de caràcter cultural en molts països del continent africà, sobretot en els àmbits més rurals. Els senegalesos i les senegaleses asseguren que menjar amb les mans fa que t’arribi millor la informació del que menges i que menjar junts del mateix plat et fa estimar més a la gent amb la que comparteixes el menjar.

Però els informes de UNICEF calculen que la diarrea produïda per malalties contagioses mata més de 3 milions de nens i nenes cada any només al continent africà i asseguren que promocionar en aquests països l’hàbit de rentar-se les mans amb sabó prevé malalties d’una manera més senzilla i menys costosa que qualsevol vacuna.

El projecte “Avant de manger, je me lavé les mains” no pretén interferir en l’hàbit cultural d’aquesta comunitat, sinó generar i consolidar la consciencia en la comunitat però sobretot en les nenes i els nens de Missirah, que rentar-se les mans abans de menjar pot evitar moltes malalties infeccioses de caràcter digestives i respiratòries i per tant molts problemes de salut. També vol aconseguir la implicació de professionals de l’educació i el voluntariat de Missirah, mitjançant la seva participació activa en el programa d’activitats i l’intercanvi de consideracions i opinions sobre el mètode de treball.

Les experiències adquirides tant del 2017 com del 2018 han estat molt positives, arribant en cada ocasió a més de 400 infants. El missatge ha influït directament sobre l’actitud i els hàbits de salut dels nens i les nenes en cada ocasió,  però també de manera indirecta sobre les seves pròpies famílies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa