El govern espanyol exhuma aquest dijous a partir de les 10.30 hores les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos. Situat a la Serra de Guadarrama, a San Lorenzo del Escorial. És una autèntica apologia del franquisme. Conté la inscripció Caídos por Dios y por España i nombrosa simbologia del règim. Doncs hi ha una gran relació entre aquest monument i la capital egarenca. Un terrassenc té una gran obra al monument, de 40 metres de diàmetre i 42 d’altura. El mosàic de la Cúpula és de l’artista Santiago Padrós. Va ser construït per presoners republicans de la Guerra Civil Espanyola entre 1940 i 1958. També s’hi troben les restes del falangista José Antonio Primo de Rivera i del dictador Francisco Franco.

Si les condicions meteorològiques ho permeten, el cos del dictador serà traslladat en helicòpter al cementiri de Mingorrubio, situat al municipi del Pardo. L’exhumació es farà sota estrictes mesures de seguretat i sense càmeres a l’interior de la basílica, tot i que sí que es retransmetrà la sortida del fèretre, que serà transportat a espatlles de familiars del dictador sense banderes ni honors, fins al cotxe fúnebre que l’ha de portar a l’helicòpter, així com l’arribada al Pardo. Moncloa estima que el procés d’exhumació pot durar entre una i tres hores. Quan les restes arribin al cementiri de Mingorrubio, el fill del colpista Antonio Tejero, que és sacerdot, cooficiarà -a petició de la família- una cerimònia a l’interior del panteó familiar.

Durant el procés d’exhumació a la basílica del Valle de los Caídos estaran presents 22 familiars de Franco -entre néts, bésnets i cònjugues-, alguns membres del govern espanyol així com operaris, un metge forense, el prior del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, i forces de seguretat. Cap dels presents podrà portar telèfon mòbil per evitar la difusió d’imatges i hi haurà un detector de metalls per evitar l’accés a la basílica amb dispositius electrònics. L’objectiu de Moncloa és que es faci amb “sobrietat, discreció i dignitat”.

Més d’un any després d’haver-ho anunciat i a una setmana de l’inici de la campanya electoral del 10-N, l’executiu de Pedro Sánchez portarà finalment el cos del dictador al panteó familiar de titularitat pública del Pardo en el qual està enterrada la dona de Franco, Carmen Polo. Ho farà en helicòpter -n’hi haurà un segon de reserva- en un trajecte d’entre 10 i 15 minuts, menor que en cotxe, que seria d’entre 20 i 30. El transport aeri és l’opció que la Guàrdia Civil ha considerat més segura tot i que es podria acabar fent per carretera si hi ha boira o vent.

Una llosa de 1.500 kg

El primer acte de l’exhumació serà l’aixecament de la llosa que cobreix el taüt del dictador, que pesa 1.500 kg. Per aixecar-la s’instal·larà un sistema de gats hidràulics. Caldrà fer forats als quatre costats de la llosa i un cop aixecada es posaran uns rodaments. El procés el duran a terme entre quatre i sis operaris. Hi haurà una carpa amb sostre que rodejarà el punt exacte on està la tomba. Només veuran el procés des de dins la carpa la Ministra de Justícia, Dolores Delgado, que actua com a notaria major, dos familiars de Franco -un d’ells el seu nét Cristóbal-, el forense i els operaris.

Un cop s’hagin extret les restes el prior Cantera les beneirà -a petició de la família-. A partir d’aquest moment, quatre familiars assistits per membres de l’empresa funerària, recorreran els 300 metres que separen la tomba del punt de l’esplanada on hi haurà el cotxe fúnebre amb el fèretre a les espatlles.

El procés per exhumar Franco pot durar entre una, en el millor dels casos, i tres hores, si hi ha complicacions. Una de les incògnites de l’exhumació és l’estat de la conservació de les restes del dictador. La tomba de Franco està recoberta de formigó i plom i això hauria d’haver evitat que s’hagin vist afectades. El taüt és de fusta i les restes mortals estan recobertes d’una estructura de zinc segellada.

Segons l’executiu espanyol el cos pot estar embalsamat o només conservat però, en tot cas, el més previsible és que no se l’hagi de treure de l’estructura de zinc. Si el fèretre de fusta estigués en mal estat es dipositarà l’estructura de zinc en un altre taüt. A l’helicòpter que el transportarà viatjaran la ministra Delgado, alguna autoritat estatal més i un representant de la família, que serà un dels seus néts, Francis Franco.

Missa de Tejero

Un cop a Mingorrubio començarà la fase d’inhumació. Al panteó hi seran novament els 22 familiars i el prior, que cooficiarà una missa de la mà d’un altre sacerdot, el fill del colpista Antonio Tejero. En aquest punt els familiars podran col·locar al fèretre els símbols, les banderes i els elements que considerin oportuns. L’executiu havia proposat a la família la cessió del panteó de Mingorrubio perquè deixi de ser patrimoni de l’Estat, però la família ho ha rebutjat. El panteó està tancat i no hi pot accedir el públic en general.

Prohibició de concentracions

La delegació del govern espanyol a Madrid ha denegat les peticions de la Fundació Francisco Franco i de la formació d’extrema dreta Raíces de concentrar-se a Mingorrubio. Havien fet una crida a anar-hi per “resar per l’ànima” del dictador i dipositar flors al cementiri. L’executiu espanyol ha prohibit l’acte “per risc de desordres públics”.

Cost màxim de 63.061,40 euros

Segons l’executiu espanyol, malgrat que no es pot calcular amb exactitud el cost del trasllat de les restes de Franco ascendirà, com a màxim, a 63.061,40 euros. És un càlcul aproximat perquè hi ha costos que es determinaran en funció de l’execució material.

El Valle de los Caídos està tancat des de dissabte 12 d’octubre per preparar l’exhumació i evitar incidents. Dimecres es van fer proves per a l’exhumació i es va deixar tot a punt. S’ha establert un macrodispositiu de coordinació entre Presidència, Vicepresidència, la delegació del govern espanyol, la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia. També Patrimoni de l’Estat, l’empresa funerària, la secretaria d’Estat de Comunicació i el grup 45 de l’exèrcit de l’aire.

Nou comentari