MónTerrassa
Es compleixen 120 anys del primer curs d’enginyeria a Terrassa
  • CA

El dia 3 de febrer de 1902, el professor de ‘Teoria de Teixits’ i primer director de l’antiga Escola Superior d’Indústries de Terrassa, Pere Vacarisses i Bofill, va fer el discurs inaugural del primer curs d’enginyeria que s’impartia a Terrassa, ara fa 120 anys. Aquell any, Terrassa va passar a ser part del grup reduït de ciutats de l’Estat amb estudis superiors d’enginyeria, i 120 anys desprès, per les seves dimensions, l’ESEIAAT és el centre docent en enginyeries més gran de Catalunya i una de les més importants de l’àmbit estatal.

Les primeres classes es van donar a l’Ajuntament i, poques setmanes desprès, es van poder impartir a l’edifici del carrer Topete del municipi. El cos docent d’aquell curs el formaven el director de l’Escola Pere Vacarissas i Bofill, Bartomeu Amat i Brugada, Eugeni Ferrer i Dalmau, Percey R. Chown, i Josep Prats i Aymerich. Finalment, el 9 de maig del mateix any, amb la presència del ministre d’Instrucció Pública i Belles Arts, el comte de Romanones, es posava la primera pedra de l’anomenat Palau d’Indústries, un edifici projectat per Lluís Muncunill, inaugurat el 3 de juliol de 1904 i que és la seu de l’actual Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya · Barcelona Tech (UPC).

Imatge del campus UPC a inicis del segle XX

En el discurs d’inauguració -en presència del rector de la Universitat de Barcelona, Rafel Rodríguez Méndez, l’alcalde de Terrassa, Joan Salas i Morral, i el diputat a Corts, Alfons Sala– el director va defensar l’existència de les pràctiques en empreses als estudis d’enginyeria: ”D’aquesta manera, els alumnes s’acostumaran a un treball regular, que a part de cabdal de coneixements pràctics que els ha d’aportar, els iniciarà en el camí d’una vida laboriosa, que és la base obligada de la cultura industrial”. Va afirmar aquell dia, literalment, “sense imaginar-se que 120 anys desprès aquella proposta, aleshores potser agosarada, generaria 2.000 convenis anuals de pràctiques remunerades a les més de 120 empreses que col·laboren actualment amb l’ESEIAAT de la UPC”, exposa la universitat en un comunicat.

En plena segona revolució industrial, Terrassa, juntament amb Bilbao, Madrid i Barcelona, passava a formar part del grup reduït de ciutats de l’Estat que comptaven amb un centre superior de formació en enginyeria.

Celebració amb cor politècnic 

L’ESEIAAT commemorarà el 120è aniversari amb una programació que inclou un seguit d’activitats que tindran lloc durant tot l’any i de les quals s’anirà informant puntualment i que porten com a lema “1902-2022, Terrassa, cor politècnic”. L’Ajuntament de Terrassa també s’ha sumat a la celebració, posant a l’ESEIAAT al centre de la seva Fira Modernista, en la qual la ciutat i la Universitat oferiran propostes diverses per visibilitzar aquest centre docent i per donar a conèixer la seva història.

Campus de la UPC a Terrassa

Segons Xavier Roca, el director de l’ESEIAAT “al llarg d’aquests 120 anys, la formació d’enginyers i d’enginyeres a Terrassa ha proporcionat a la societat professionals altament qualificats que han abordat amb excel·lència els reptes i les necessitats del país en cadascuna de les etapes econòmiques i tecnològiques del darrer segle”. I afegeix: “Podríem dir que la nostra és una història que va del vapor a l’espai; darrere d’aquesta frase batega la història del progrés tecnològic, econòmic i industrial d’un país i tot un futur per davant, perquè ara, al segle XXI, seguim acompanyant a la societat cap el progrés i el benestar amb la mateixa il·lusió i sentit de la responsabilitat que aquells pioners de fa més d’un segle”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa