MónTerrassa
De columnes de ferro de fàbrica a monument urbà de Terrassa

L’any 2002 Caixa Terrassa va celebrar el 125è aniversari de la seva fundació. Al mes de juliol de 2001 es va inaugurar la nova central de l’entitat, situada a la rambla d’Ègara, un edifici singular i espetacular obra de l’arquitecte Joan Baca i Pericot -avui BBVA-, un dels millors que ha donat la ciutat. Va canviar tot l’urbanisme de la zona i va obrir unes perspectives desconegudes. El projecte arquitectònic incloïa uns monuments en espais privats oberts al públic a l’entorn de l’edifici

El projecte arquitectònic incloïa uns monuments en espais privats oberts al públic a l’entorn de l’edifici. Al sector nord-est es va erigir una proposta constituïda per 27 columnes de ferro de fosa, recuperades de l’enderroc de l’antic vapor Albinyana. La nau d’aquest vapor va ser obra de l’arquitecte Lluís Muncunill l’any 1907. El motiu del treball era homenatjar la història tèxtil i industrial de la ciutat. Una altra proposta que està situada al costat d’aquestes columnes és una cal·ligrafia feta sobre un paviment de pedra, obra de l’artista Robert Cabeza.

Basament de la xemeneia de l’antic vapor Monset de l’any 1948

El conjunt de monuments commemoratius es complementa amb la reproducció geomètrica, al mateix lloc on hi havia l’original, del basament de la xemeneia de l’antic vapor Monset de l’any 1948, de la fàbrica Badiella, i una xemeneia original de l’antic vapor Monset, de la fàbrica Oliu, que data de l’any 1893. La xemeneia presenta una base quadrada tronco-piramidal i el fust és troncocònic. La base és de pedra artificial i maó vist i té unes motllures a la part superior. El fust està construït amb maó massis vist aplantillat.

Tot això fa costat al degradat edifici dels antics Jutjats de Terrassa a la Rambla i les magnífiques instal·lacions del Centre Cultural (Avui FACTC) i els grans blocs d’habitatges que s’hi van aixecar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa