MónTerrassa
Científics catalans alerten: “Estem en un escenari de guerra”
  • CA
Una dona es tapa el rostre en un carrer
Una dona es tapa el rostre en un carrer | Europa Press

!--akiadsense-->

La crisi del coronavirus és molt més preocupant del que les autoritats han estat traslladant a la ciutadania des del principi. Així es desprèn de les contundents opinions expressades per diversos científics en el programa FAQS de TV3 la nit de dissabte. En aquest marc han advertit que cal ser conscient que “estem en un escenari de guerra”, d’acord amb les paraules emprades pel físic investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Àlex Arenas, que ha treballat en prediccions matemàtiques sobre l’epidèmia. Aquest expert considera lògic que la gent actuï amb episodis d’histèria col·lectiva si se’ls passa de dir que es rentin les mans a què es confinin, sense haver-los conscienciat que el que venia era “un huracà”.

“No ajuda haver rebut durant molt de temps un missatge que era massa feble —ha lamentat el físic—, entenc que evitar l’alarma és necessari per no generar el caos, però penseu el caos que s’ha generat ara quan has de prendre una mesura contundent”. Segons l’investigador, “hauria estat molt més eficient un procés comunicatiu en el que s’informa a la població de que ens ve a sobre un huracà i que hem de prendre alguna mesura: si només diem que ens hem de rentar les mans d’aquesta manera i ens arriba una contenció total d’un dia per l’altre, entenc que la gent es torni boja al Mercadona”.

El 25 de febrer el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, va comparèixer en roda de premsa per confirmar el primer cas de coronavirus a Catalunya. En aquella intervenció va voler enviar un missatge de tranquil·litat afirmant que la grip normal era més preocupant que el coronavirus.

Aquest missatge ha anat calant posteriorment instal·lant una idea errònia, repetit per les autoritats en les diferents compareixences. I és un missatge equivocat: els científics diuen ara que el Covid-19 és molt més letal que la grip i la seva capacitat d’infecció també. De fet, l’índex de letalitat provocada pel coronavirus és d’una magnitud deu vegades superior al de la grip, un percentatge d’entre el 2 o el 3%, mentre que la grip normal se situa en un 0,1% o inferior, ha dit el metge Oriol Mitjà al FAQS.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa