MónTerrassa
Unes 200 persones commemoren cinc anys cantant per la llibertat a Terrassa
  • CA

Unes 200 persones aproximadament s’han reunit aquest vespre al Raval de Montserrat per celebrar cinc anys ininterromputs de Cants per la Llibertat de Terrassa. Després de 1.827 dies, els Cants continuen trobant-se cada dia a dos quarts de vuit de la tarda per reivindicar “la llibertat, la fi de la repressió i la independència de Catalunya”, però avui ha estat un dia especial i amb convidats especials. Alguns dels participants han estat el grup de suport dels 11 de Lleida, l’actor Enric Major, el vicepresident de l’ANC Jordi Pesarrodona, el secretari general de Junts x Catalunya Jordi Turull, o també Marta Rovia, Lluís Puig i Carles Puigdemont, des de la distància.

“Heu estat persistents i ens heu fet sentir acompanyats, no us penseu que la distància no ens ha fet percebre el batec que heu mantingut viu”, ha expressat l’ex president de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont a través d’un vídeo que s’ha projectat davant l’Ajuntament. Puigdemont ha exposat que els cants son “una manera molt maca de fer front a la repressió, de manera cívica, no violenta” i que “fent germanor a través de la cultura la nació no serà mai vençuda“. Així mateix, ha agraït la tasca ininterrompuda i ha expressat que “m’agradaria dir-vos per molts més anys, però espero que no, espero que ens puguem retrobar ben aviat”.

Lluís Puig parlant des de l’exili en el cinquè aniversari dels Cants de la Llibertat de Terrassa | Laura Gómez

Per la seva banda, l’ex conseller terrassenc Lluís Puig ha posat en valor les activitats que s’han organitzat al llarg d’aquests cinc anys des dels Cants. “Les visites a Bèlgica o a la Catalunya Nord han estat unes jornades extraordinàries”, ha remarcat tot agraint la persistència i el suport continu de la seva ciutat també a través d’un vídeo. Rovira, per la seva part, també ha agraït la tasca i ha reafirmat que “seguim dempeus, drets, seguim lluitant”.

Addicionalment, prèviament a l’acte, Turull ha assegurat que la reforma del delicte de sedició “no elimina la repressió”, sinó que “la modernitza perquè tingui una homologació a nivell europeu però aplicant el criteri de la cúpula judicial espanyola”.

Cants, poemes, parlaments i manifestos per celebrar 5 anys

Durant l’acte, entre cançons tocades pels músics dels Cants i la Música per la Llibertat, també hi ha hagut lectures de manifestos, poemes i parlaments. Vicenç Monzonis ha presentat la Plataforma Antirepresiva de Barcelona i el Grup de Suport dels 11 de Lleida.

També hi han estat presents actors i actrius de ‘TeatRe amb R de República’, com Enric Major, o represaliats de la Sindicatura del Primer d’Octubre, com el professor de dret constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Josep Pagès, que ha afegit que “tots els que hem patit la repressió de l’Estat us hem de donar les gràcies, el nostre agraïment és infinit i no té límits“.

Jordi Pesarrodona, vicepresident de l’ANC, també ha conclòs “no es una celebració sinó una commemoració” per tots aquells ciutadans i ciutadanes que “continuen fermament alçats”. També ha fet una crida a mobilitzar-se al carrer el proper 6 de desembre contra “el gol que ens volen col·lar d’abolir la sedició”.

Una activitat més que consolidada a Terrassa

Des de l’organització dels Cants valoren que la jornada d’avui s’hagin representat “tots els àmbits de la repressió, des de joves represaliats per manifestar-se, familiars de rapers, o acadèmics”. Pels que porten cinc anys assistint, els Cants ja s’han convertit en una activitat més que consolidada i marcada al calendari cada dia. Esperen que els Cants puguin acabar aviat, perquè “significarà la fi de la repressió”, però mentrestant, es mantindran “ferms” en la seva tasca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa