MónTerrassa
Es busquen familiars dels 70 terrassencs enviats a camps nazis
  • CA

El Centre d’Estudis Històrics de Terrassa ha fet una crida a través de les xarxes socials a la recerca de familiars o coneguts d’alguna de les setanta persones, la majoria combatents republicans nascuts o residents a Terrassa, que van ser enviades als camps de concentració nazis entre els anys 1940 i 1941. Aquesta iniciativa forma part del projecte Stolpersteine, i per això es demana la col·laboració de tothom, no només per recopilar i identificar correctament tots i cadascun dels deportats, sinó també per poder contactar amb els seus familiars, i d’aquesta manera, “fer-los particips del projecte”.

L’artista Alemany Gunter Demnig va voler contribuir al record de les víctimes jueves del barri de Kreuzberg (Alemanya) deportades als camps nazis amb la creació d’una sèrie de llambordes commemoratives. Aquest projecte ha anat evolucionant i des de fa ben poquet s’ha materialitzat a Terrassa. Com expliquen des del Centre d’Estudis la finalitat del projecte “és fer un recull d’informació sobre totes aquelles persones que foren deportades, per tal d’identificar-ne i recuperar-ne la seva història. La història dels nostres veïns i veïnes”.

De fet, algunes de les fitxes ja es poden trobar dins del nou mapa interactiu sobre la memòria històrica de Terrassa, el qual permet descobrir anècdotes i històries que han marcat la nostra ciutat des de la Segona República a la Guerra Civil. En aquí hi ha assenyalats d’una manera especial les “llambordes” en referència a les persones identificades com a víctimes del nazisme.

Captura del mapa sobre la memòria històrica amb una de les llambordes identificades

Aquelles persones que reconeguin algun dels noms de la llista facilitada més avall i en puguin aportar alguna informació o fotografia o que en siguin familiars, demanen que es posin en contacte amb ells a través del correu [email protected], el mòbil 623.060.811 o qualsevol de les seves xarxes socials.

El llistat amb els terrassencs represaliats és el següent:

L’Ajuntament de Terrassa ja té a punt un total de 11 llambordes, que s’han trobat exposades al Museu Castell Cartoixa que s’instal·laran pròximament en algun dels llocs vinculats a aquella persona, com ara la casa on va viure. Són peces petites, recobertes d’una placa de llautó i que porta inscrit el nom i les dades bàsiques de la persona. Per ara, les llambordes prepades corresponen a: Josep Cirera Mayol, Joan Gras Puigmartí, Félix Izquierdo García, Josep Julià Bruguera, Bernardo A. Martínez Castillo, Àngel Olivares Gallego, Ramon Pere Moragues, Martí Puig Ferrer, Joaquim Sala Prat, Agustín San José Calasanz i Juan Sánchez Martínez.

Les llambordes del projecte Stolpersteine, en record a les víctimes del nazisme a Terrassa | Aj. Terrassa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa