MónTerrassa
Catalunya afronta una nova plaga: el bernat mabrejat
  • CA
Un exemplar del bernat marbrejat
Un exemplar del bernat marbrejat | Gencat

!--akiadsense-->

El Comitè Tècnic de Seguiment de l’Halyomorpha halys ha convocat un grup de treball amb representants del sector productor, les organitzacions professionals agràries, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, les ADV, l’IRTA, les universitats, les 4 diputacions provincials, el sector planterista i personal tècnic de l’Administració. L’objectiu del grup és donar a conèixer la situació d’aquesta plaga a Catalunya i els estudis desenvolupats i establir de manera conjunta les mesures més adients per a la seva prevenció i lluita.

La xinxa Halyomorpha halys és un insecte hemípter d’origen asiàtic (nadiu de la Xina, el Japó, Taiwan i les Corees). És una plaga molt polífaga que afecta arbres ornamentals, fruiters, cultius hortícoles, conreus extensius i d’altres. Les nimfes s’alimenten de fulles, tiges i fruits, i els adults dels fruits. Les fulles afectades poden presentar deformacions i àrees necròtiques. En fruits, produeixen petites taques necròtiques, forats i decoloracions, i causen deformacions.

A Catalunya, es va detectar l’any 2016 i actualment ja se l’ha trobat a 163 municipis, diversos del Vallès Occidental com Cerdanyola o Sant Cugat. La plaga es localitza principalment a l’entorn urbà, però hi ha el perill que comenci a provocar danys en cultius agrícoles el pròxim estiu, sobretot fruiters i hortalisses.

Aquest bernat es desenvolupa i reprodueix en espais verds i cultius, i quan arriba la tardor cerca refugi als edificis, cosa que provoca molèsties a la ciutadania. El cicle anual té 2 fases: la fase de primavera-estiu, en què s’alimenta i reprodueix a les plantes, i la fase de tardor-hivern, en què hiverna, sense alimentar-se. A la primavera, surt dels seus refugis per desenvolupar-se en plantes de jardins i plantacions agrícoles.

Mapa marcat en lila on ha apregut el bernat mabrejat
Mapa marcat en lila on ha apregut el bernat mabrejat | Gencat

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa