MónTerrassa
El 100% dels casos notificats de VIH i Sida a Terrassa van ser homes
  • CA

La regidora de Salut de l’Ajuntament de Terrassa, Mónica Polo, acompanyada de regidors i regidores de la Corporació Local i de portaveus dels Grups Municipals, ha participat en l’acte de commemoració del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, que ha tingut lloc al raval de Montserrat. La lectura del manifest ha anat a càrrec de la Comissió de la Sida de Terrassa i, posteriorment, s’ha fet el muntatge d’un trencaclosques de peces grans per simbolitzar que el treball conjunt és la millor manera de combatre aquesta malaltia. Aquest vespre, s’ha il·luminat la façana del consistori i del Monument a la Dona Treballadora de color vermell, en record d’aquesta efemèride. A Terrassa durant el període de 2001 fins 2018 s’han diagnosticat 232 persones amb VIH, de les quals 192 són homes i 40 són dones. L’any 2020 es van notificar un total de 5 nous casos de VIH i un nou cas de Sida. El 100% dels casos notificats tant de VIH com de Sida van ser homes. Segons el grup d’edat, el 60% corresponia al grup d’entre els 30 i 39 anys, seguit dels de 20-29 anys i dels de 40-49 anys, amb el 20% de casos cadascun. La via de transmissió segueix un model semblant al de la resta de Catalunya, és a dir, en primer lloc les relacions sexuals entre homes que tenen sexe amb altres homes (40%) seguida de les relacions heterosexuals i transsexuals (20% respectivament.

Acte de commemoració del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, que ha tingut lloc al raval de Montserrat/Rafel Casanova BCF

Govern i altres institucions i entitats han clamat contra les desigualtats i l’estigma que pateixen les persones amb VIH, en l’acte institucional amb motiu del Dia mundial de la sida, l’1 de desembre. Després de 40 anys del primer diagnòstic d’aquesta malaltia a Catalunya, el manifest impulsat pel Departament de Salut i al qual s’han sumat més de 130 entitats destaca els avenços aconseguits, però adverteix que les pandèmies, com la del VIH o de la covid-19, “evidencien les desigualtats”. El Comitè 1r de desembre ha demanat implementar de forma definitiva el pla social contra l’estigma i discriminació de les persones amb VIH amb una dotació pressupostària “adequada” per garantir-ne “els drets i la qualitat de vida”. En l’acte al Palau de la Generalitat, el president, Pere Aragonès, ha afirmat que “s’ha avançat moltíssim en el terreny de la recerca mèdica i el de la resposta social”, però que “encara queda camí per recórrer”.

Després d’assolir els objectius 90-90-90 marcats per l’ONU per al 2020 (que el 90% de les persones infectades pel VIH ho sàpiguen; el 90% d’aquestes estiguin en tractament i el 90% d’aquestes darreres tinguin la càrrega viral indetectable), Catalunya es marca ara el 95-95-95 de cara al 2025, segons ha destacat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. Les xifres assolides són actualment del 91-91-92. Segons dades de Salut, a Catalunya 33.340 persones viuen amb la infecció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa