MónTerrassa
Casament Vuitcentista a l’Antic Poble de Sant Pere
  • CA

Aquest any 2022 a l’Antic Poble de Sant Pere tornem a celebrar la Festa del Casament Vuitcentista. Serà el dissabte 18 de juny a dos quarts de 5 de la tarda. Des de ja fa uns quants anys (des de 1987) cada 5 anys, els veïns i les veïnes de l’Antic Poble recreem un casament de l’època vuitcentista; casament que, per cert, algun any ha estat real amb la boda d’algun veí o veïna nostra. Val a dir que entre el 1981 i el 1987 el casament es va fer cada any.

Però anant enrere en el temps, ens aturem a l’any 1930, que és quan es fa una primera recreació d’aquest casament. En Joan Amades va elaborar un guió de com eren els casaments de l’època, el qual va ser la base d’aquesta primera celebració. Posteriorment a l’any 1951 es va tornar a fer una nova representació, i ja no es tornaria a celebrar fins l’any 1981.

Com que hi ha casament, tot l’Antic Poble de Sant Pere està de festa: els carrers estan engalanats i el veïnat cofoi i alegre participem de la festa recreant escenes de l’època. Són el que anomenem les estampes, que aquest any seran un dels principals punts forts de la festa, ja que hem volgut que siguin el més fidedignes possible a les escenes que es donaven al S. XIX a l’Antic Poble. D’estampes n’hi haurà una vintena repartides en diferents punts dels nostres carrers. Per exemple, podem reviure com era el burot que hi havia per a poder passar pel Pont de Sant Pere, l’arribada de la núvia a cavall (amb la seva dot), les converses dels pagesos al voltant de la fil·loxera, què es venia a la botiga de la Maria de les cols, com era el vi de la taverna … i moltes d’altres més.

Tot plegat estarà amanit pels diversos actes que es faran en motiu del casament: el pregó, els gegants, els bastoners, el ball de gitanes, el ball del contrapàs, els 5 focs, els jocs de la canalla, etc.., així com per l’exposició d’eines i de fotografies de l’època. Al vespre, un cop celebrat el casament, amb els 5 focs es couran unes botifarres a preus mòdics per a qui vulgui sopar i seguir la Festa a la nit.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ANTONIA BOSCH a abril 01, 2022 | 21:43
    ANTONIA BOSCH abril 01, 2022 | 21:43
    HOLA A TODOS YO VIVIA EN ESCARRE MAYOR DE SAN PERA Y LO RECUERDO PERFECTAMEN GRACIAS PER UN MOL RACOR

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa