MónTerrassa
Carretera o abocador de deixalles
  • CA

Tinc la sensació que les carreteres s’han convertit en abocadors comuns de deixalles. Són terra de ningú, com que no tenen un “propietari actiu” i no se li posa nom, tothom hi pot llençar qualsevol cosa. Jo m’he fixat en la B-122, la carretera de Terrassa a Rellinars, un tram de 15 km que travessa el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac, una carretera que faig habitualment des de fa més de 25 anys. Doncs resulta que el fabulós paisatge que et brinda aquesta carretera, travessant el Parc, muntanyes i massa forestal molt densa, contrasta amb la gran quantitat de deixalles que podem veure-hi en els seus vorals. I de qui és responsabilitat la seva neteja i/o manteniment? Del propietari particular? de l’administració local de cada municipi? de la Generalitat? He fet algunes consultes i aquí en teniu la resposta. A través de la web, vaig presentar fa uns dies una queixa al Punt d’informació del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, amb el codi 077K23LND-1.

Carretera o abocador de deixalles/Marc Malgosa
Carretera o abocador de deixalles

La resposta obtinguda, molt ràpida tot s’ha de dir, ha estat la següent:
● La titularitat de la carretera B-122, que és desenvolupa entre Terrassa i Castellbell i el Vilar passant per Rellinars, correspon a la Generalitat de Catalunya. En concret el tram està inclòs a l’àmbit del Centre de Conservació de Sabadell-Terrassa.
● En aquesta carretera es realitzen dins del marc de la conservació ordinària, entre d’altres, les següents operacions de conservació relacionades amb les neteges:
● Neteja de calçades i àrees adjacents: segons necessitats detectades en els recorreguts de vigilància i ajuda a la vialitat.
● Neteja d’arquetes i pous: segons necessitats detectades en els recorreguts de vigilància i ajuda a la vialitat i sempre que es preveuen període de pluges.
● Neteja de cunetes revestides: trimestralment.
● Neteja de lleres: anual.

DCIM\100GOPRO\GOPR3707.JPG

● Neteja de calçada amb escombradora mecànica: segons necessitats detectades en els recorreguts de vigilància i ajuda a la vialitat i sempre fora de la campanya de vialitat hivernal.
● Retirada d’aterraments: segons necessitats detectades en els recorreguts de vigilància i ajuda a la vialitat.
● Sega d’herba sense aspiració i amb senyalistes: 2 cops l’any ( primavera i tardor) + repassos puntuals durant l’estiu.
● Totes aquestes operacions es programen i executen de forma correcta d’acord amb les planificacions aprovades pels responsables tècnics.
● La freqüència de neteja de calçada i cunetes durant el primer quadrimestre 2021 ha estat mensual. Als darrers comunicats de vigilància de les dues últimes setmanes no s’ha detectat cap incidència destacable en quant a neteges al tram objecte de la queixa.
● En tot cas, es programarà la retirada de llaunes i ampolles dels vorals el més aviat possible.
● Estem d’acord amb qualsevol iniciativa que pretengui la reducció de conductes incíviques, com és el llançament a la plataforma de la carretera de llaunes, cigarretes, papers o qualsevol altre residu. En aquest sentit, qualsevol iniciativa dels Ajuntaments que persegueixi aquest objectiu és benvinguda i estem oberts a estudiar-la de forma que, en un marc de col·laboració, sigui autoritzable (en cas que fos en forma de senyalització) d’acord amb la normativa vigent en matèria de carreteres.

DCIM\100GOPRO\GOPR3719.JPG

Bé, com es pot comprovar en aquestes fotografies que adjunto, fetes el dia 1/6/2019, els vorals d’aquesta carretera segueixen estan bruts de llaunes, envasos i papers, des de fa molt de temps. Tant, que hi ha molts d’aquests envasos descolorits. A destacar l’accés a la font de l’Àlber, on la llera del torrent està plena de pneumàtics vells. Des d’aquí un reclam a la Generalitat, Departament de Territori i Sostenibilitat, perquè compleixi amb els seus compromisos i obligacions de neteja dels vorals d’aquesta carretera que, recordem, travessa un Parc Natural. I si cal que algun dels dos Ajuntaments dels municipis afectats ho reclami formalment, doncs dirigir aquesta queixa als Ajuntaments de Terrassa @ajterrassa i Rellinars @ajrellinars. Potser seria una bona iniciaciva posar alguns cartells a la B-122 sortida de Terrassa i sortida de Rellinars, recordant que s’entrarà en una zona protegida, que resta prohibit llençar-hi deixalles i burilles. Volem el bosc net de deixalles, i volem que la gent sigui més responsable i s’emporti les deixalles a casa seva. Hom pot entendre que algú begui un refresc dins d’un cotxe mentre transita per aquestes contrades. Però el que no s’entén és que llavors es llenci la llauna des de la finestra, sense cap mena de respecte pel medi natural.

Carretera o abocador de deixalles
DCIM\100GOPRO\GOPR3700.JPG

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa