MónTerrassa
Una imatge de Terrassa d’altres temps
El carrer porta el nom d’un industrial i alcade de Terrassa. El reconeixeu? Va a parar a la Mútua. La pista us pot portar a la solució. Doncs sí, és el carrer de Garcia Humet.

Per saber-ne més

Qui era Josep Garcia Humet

Josep Garcia Humet (1864-1915) va estudiar al Reial Col·legi Terrassenc, on obtingué el títol de Pèrit Mercantil. Industrial de la Casa García e hijos. Fou secretari de la Cambra de Comerç (1889-1893) i, en fou el seu representant a l’Assemblea de Cambres de Saragossa, el 1899.

Fou el principal organitzador del “salisme”, però malgrat això, era membre del Partit Conservador. Va ser elegit regidor el 1909 i va ocupar l’alcaldia de 1910 a 1911. La seva empresa visqué una vaga molt dura, sostinguda per totes les societats obreres locals. El seu retrat figura des de 1964 en la Galeria de Terrassencs Il·lustres.

Antigament el carrer era un petit torrent o regueró

Antigament el carrer era un petit torrent o regueró que baixava en vertical fins traspassar el Passeig i el carrer Sant Jaume i abocar-se al torrent de Viveret, com ens explica Joaquim Verdaguer.

Al carrer s’instal·laren petites quadres tèxtil que l’any 1845 foren les primeres d’utilitzar els tel-lers mecànics Jacquard.

Degut a les Guerres Carlines, els rics propietaris rurals de la zona de Sant Llorenç buscaren la protecció de la vila instal·lant-se en ella.

Al principi del carrer Garcia Humet, cantonada amb el Passeig, edificaren llur cases els Mata de la Barata, els Ubach i el Tobella de Can Montllor. També, obrers del tèxtil ocuparen una bona renglera de cases a l’esquerra de mig carrer. Més avall era popular la sala de ball La Violeta.

Durant molts anys, l’edifici al cap damunt del carrer cantonada amb el de Joaquim Paz estava ocupat per la “Sucursal de l’Escola Pia”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa