MónTerrassa
La capella del Cementiri Vell
  • CA
La capella del cementiri Vell | Lluïsa Tarrida

!--akiadsense-->

La capella del Cementiri Vell és un edifici de Terrassa protegit com a bé cultural d’interès local. Està situada a la plaça de Joan Miró, vora el carrer de Wagner, al barri del Cementiri Vell. És un petit edifici aïllat de planta rectangular bastit amb pedra de sauló. Presenta una nau quadrada coberta amb cúpula de maó i absis semicircular. La façana principal presenta una gran portalada flanquejada per dues columnes toscanes amb arquitrau, cornisa de maó i frontó amb relleus estucats que representen unes ales desplegades. L’edifici està bastant deteriorat i hi manquen alguns elements ornamentals.

L’anomenat Cementiri Vell, situat vora el torrent de Vallparadís, era originàriament un cementiri militar de l’època de la Guerra del Francès que el 1809 es va utilitzar com a cementiri civil, coincidint amb l’epidèmia de tifus dels anys 1808-1810, que va provocar una gran mortaldat. El 1834 es decideix construir un cementiri municipal just als mateixos terrenys: el 1835 ja s’hi fa el primer enterrament i el 1841 s’hi construeix el primer panteó, el de la família Maurí.

La capella del cementiri Vell | Lluïsa Tarrida

!--akiadsense-->

Aquest cementiri va quedar saturat i el 1926 es va projectar fer-ne un de nou als terrenys de Can Torrella del Mas, que es va inaugurar el 1932 i és l’utilitzat actualment. Al Cementiri Nou s’hi van traslladar algunes edificacions escadusseres del recinte antic, com el panteó Alegre de Sagrera, en forma de temple clàssic, amb columnes i frontó. El Cementiri Vell ser enderrocat i clausurat definitivament el 1964 i només en van quedar dos vestigis: la capella i un monument funerari, que s’aixequen a la plaça de Joan Miró, a l’antic solar del cementiri, on es va construir també un casal d’avis.

La placa en record de les víctimes dels camps nazis | Lluïsa Tarrida

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa