MónTerrassa
El cap de setmana farà un fred que pela a Terrassa
  • CA

El cap de setmana farà un fred que pela a Terrassa, a la comarca i a tota Catalunya en general. Les temperatures seran de rigorós hivern. Ja diuen que la Setmana dels Barbuts és la més freda de l’any. Si més no, aquesta vegada el termòmetre tirarà avall i caldrà posar-se roba d’abric si se surt al carrer. Hi ha un Avís del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per fred, fins diumenge, a bona part del país. Entre la propera matinada i demà al migdia es pot superar el llindar de temperatura mínima gairebé arreu excepte al litoral i prelitoral. El llindar d’avís és possible que se superi sobretot a les planes i fondalades de les comarques avisades.

La saviesa popular acumula experiències de generacions i generacions durant centenars d’any. Per les vivències i l’entorn cristià, ens arriba per tradició que la setmana dels barbuts és la setmana més freda de l’any. El nom prové de les barbes llargues, abundoses i espesses que tenen els sants d’aquests dies: sant Hilari, el dia 13; sant Pau ermità i sant Maur, el dia 15; i sant Antoni Abat, el dia 17. També se sol allargar la setmana fins a sant Fructuós, el dia 21, i sant Vicenç, el dia 22. Des del punt de vista climàtic, és a dir, amb anàlisis durant més de 30 anys, es confirma que el mes de gener a Catalunya és el més fred de l’any, sobretot pels volts de mitjans de mes.

Predicció general per Catalunya

El cel es mantindrà serè en general, si bé al final del dia arribaran algunes bandes de núvols alts pel nord. Independentment, hi haurà alguns estrats baixos fins al final del matí a Ponent i a l’altiplà Central. No es descarta alguna precipitació feble, aïllada i inapreciable o minsa a causa de la boira a fondalades de la depressió Central. La temperatura es mantindrà sense canvis significatius, si bé a punts del litoral i de la vall de l’Ebre la màxima podrà pujar lleugerament. L’ambient serà molt fred fora de les hores centrals del dia, amb glaçades entre moderades i fortes a l’interior i alguna de feble al litoral, preferentment al nord del sector. Hi haurà inversió tèrmica matinal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa