MónTerrassa
Els Cants de Llibertat preparen un viatge reivindicatiu a la Catalunya Nord
  • CA

Els Cants per la Llibertat de Terrassa viatjaran fins a la Catalunya Nord en un viatge molt especial i reivindicativa el proper 17 i 18 de setembre. El grup visitarà la Maternitat d’Elna, Els Banys i Prats de Molló per agraïr, retrobar-se i reconéixer històricament els pobles de la Catalunya Nord. Així doncs, aquell cap de setmana els cants es traslladaran per lluitar per “assolir una societat justa, lliure i digna, i defensar la llengua catalana arreu del territori”, van expressar els organitzadors en una roda de premsa ahir al vespre.

La sortida té tres objectius. Per una part, agraïr i commemorar davant la Maternitat d’Elna “l’estima rebuda per una població que vivia al límit”. Exposen que és un molt bon lloc per “tenir un record per tots els refugiats del món que fugen d’injustícies”. Per altra banda, retrobar-se amb el poble d’Els Banys, on el passat febrer van rebre Josep Rull i Lluís Puig. I per últim, es vol reconéixer històricament el poble de Prats de Molló i “el seu paper d’ajuda en l’exili republicà”. 

Pels Cants de Llibertat, aquesta sortida significa “seguir treballant per la llibertat arreu del territori, agermanant-se amb altres pobles”, així com “conéixer la Catalunya Nord i reconéixer el que van fer per l’1 d’octubre”. 

La programació de la sortida a la Catalunya Nord 

La sortida començarà el dissabte 17 de setembre a primera hora del matí a l’Estació d’autobusos de Terrassa, des d’on se sortirà amb autocar. Aquell mateix matí es visitarà la Maternitat d’Elna, on hi haurà una recepció per part de les autoritats del municipi. Posteriorment es duran a terme els Cants per la Llibertat i tindrà lloc un dinar de germanor a l’espai Salitar. A la tarda es farà una visita guiada al poble d’Els Banys, on es retrobaran amb l’alcaldessa Maria Costa i hi haurà l’actuació dels Ministrils del Raval.  

Després de fer nit en un hotel, el diumenge el matí es visitarà Prats de Molló, on es durà a terme el Ball del Serrallonga i els Cants per la Llibertat. Hi haurà una visita guiada a La Verneda i el centre d’interpretació de l’AECT Valls Catalanes, així com una conferència del projecte “Amics casa Macià”. Posteriorment es farà el dinar de germanor i abans de tornar cap a Terrassa es visitarà la casa Macià, on es duran a terme els últims Cants per la Llibertat a la Catalunya Nord. 

Projecció del film “El nostre llarg silenci”

A part de la sortida a la Catalunya Nord, els Cants per la Llibertat també organitzen la projecció del film “El nostre llarg silenci”, de Quim Paredes, aquest proper 3 de setembre a la plaça Mossèn Homs de Terrassa. Es tracta d’una “al·legoria al silencia que ens introdueix a l’emocionalitat de l’exili”. 

El film està inspirat en l’experiència de Remei Oliva i la seva família durant l’exili, l’any 1939, que els va portar a Argelers i a la Maternitat d’Elna on va néixer el seu fill.

L’acte està organitzat per l’ANC de Terrassa, el Consell Local per la República, Cants de Llibertat, i amb la col·laboració d’Òmnium, Plataforma per la Llengua Vallès Occidental i Detingudes 26F Absolució. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa