MónTerrassa
El campament per a persones sense llar al Recinte Firal de Terrassa, descartat
  • CA
Comissió informativa de Drets Socials
Comissió informativa de Drets Socials | Aj. Terrassa

!--akiadsense-->

El passat mes de setembre, el govern va informar que s’estava estudiant buscar un espai alternatiu per poder acollir les persones sense sostre de la nostra ciutat. L’obligatorietat de mantenir unes distàncies feia impossible que l’Andana pogués acollir tots els egarencs que ho necessitaven. Per aquest motiu, des de Serveis Socials, i amb l’ajuda de Creu Roja, es va habilitar un espai a l’escola França, primer, i un cop iniciades les preinscripcions es van traslladar a l’Alberg de Joventut de l’Antic Poble de Sant Pere.

Per això es va pensar en el Recinte Firal, ja que és un espai que actualment està desaprofitat i és prou gran per poder fer la funció. La regidoria es plantejava dos escenaris en funció dels tràmits administratius: una rehabilitació d’urgència del sostre i d’un nou accés d’emergència o un concurs i licitació d’obres. Finalment, a mitjans de novembre, es va parlar aleshores d’habilitar-hi un petit campament, amb mòduls, per tal de donar cobertura a les persones sense llar, sobretot de cara al mal temps.

Han passat dos mesos, i la situació ha canviat. Malgrat que encara s’està utilitzant el recurs de l’Alberg de Joventut per donar acollida a residents de L’Andana, aquest equipament ja no es troba “saturat” i la urgència ha baixat. Des de la regidoria de Drets Socials s’ha informat en comissió informativa que la prioritat ja no depèn d’habilitar el Recinte Firal. “Creiem que és un bon moment per repensar L’Andana i tirar endavant un projecte més ambició i de ciutat“, ha manifestat el regidor Noel Duque, que ha exposat que “després de parlar-ho amb Creu Roja, considerem que l’objectiu ha de ser millorar el servei i poder oferir més opcions. La ciutat necessita un espai que també pugui atendre altres realitats, com son els casos d’alta exigència o previsions d’emergència social, com accidents, desnonaments o imprevistos que han de poder permetre tenir un lloc d’acollida de famílies de manera circumstancial”.

L’Alberg de Joventut

Així doncs, el projecte del campament al Recinte Firal ha quedat “aturat”. La regidoria remarca que no es considerava adequat tornar a moure els usuaris de l’Andana per donar només una solució “temporal” i que deixava un “futur incert”. I clar, també hi havia l’aspecte econòmic, fer una inversió important en un projecte que al cap d’un any hauria de ser desmantellat, ja que la Fira des del govern s’ha deixat clar que s’ha de recuperar per a la ciutat. D’aquesta manera, tot i que encara es troba en una fase molt inicial, el projecte planteja crear una “nova” Andana en una altra ubicació. Si serà un edifici d’obra nova o un de rehabilitat encara està per saber-ho.

D’altra banda, Duque ha recalcat que “marxarem de l’Alberg de Joventut com més aviat millor. No és la nostra intenció quedar-nos més del necessari allà. Entenem que té una altra funció i que les entitats que el gestionen l’han de poder desenvolupar. Però abans de fer qualsevol pas volem tenir clar cap a on anem i tenir dibuixada una alternativa definitiva per a L’Andana”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa