MónTerrassa
Bona rebuda de la ruta pels rellotges de sol de Terrassa
Ruta pels rellotges de sol de Terrassa
Ruta pels rellotges de sol de Terrassa | BiTer

!--akiadsense-->

Diumenge 11 de març, BiTer va inaugurar una nova ruta cultural amb bici: la Pedalada dels Rellotges de Sol de Terrassa, amb 25 participants. La ruta ha estat guiada per José Miguel Moreno, qui l’ha dissenyat.

Des de la més remota antiguitat s’han usat els rellotges de sol per mesurar el temps. Al cap i a la fi, és el sol el que determina el dia i la nit, els períodes d’activitat i descans. Per tant, és natural utilitzar al sol per marcar les hores del dia. Hi ha rellotges de sol de moltes classes i formes. Però els més freqüents són els verticals, instal·lats en una paret, que consisteixen en una vareta (estil o gnòmon) clavada en la paret, l’ombra de la qual assenyala l’hora en una escala representada sobre la pròpia paret.

Els rellotges de sol no són molt precisos, però si com per indicar les hores de les activitats pròpies de la societat rural, majoritària fins a fa relativament poc. Per això solen estar en masies, esglésies i edificis destacats en pobles i ciutats. Per això també, davant l’embranzida dels rellotges mecànics i electrònics, han anat desapareixent. Últimament solament es fan rellotges de sol amb finalitats decoratives.

A la ciutat de Terrassa en queden tan pocs que en aquest recorregut els veurem tots. Encara que la majoria són bastant típics, trobarem alguns que no ho són tant.

Rellotges de sol a Terrassa
Rellotges de sol a Terrassa | BiTer

!--akiadsense-->

Mapa de la ruta dels rellotges de sol
Mapa de la ruta dels rellotges de sol | BiTer

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa