Torrents, camps de conreu, carrers de terra, alguna fàbrica.
Sabeu localitzar la foto?
Us podem dir que es tracta d’una de les grans avingudes de Terrassa. Encara no?
És l’avinguda de l’Abat Marcet, al voltant dels anys 60 del segle XX.

Té el seu recorregut al nord de la ciutat

L’avinguda de l’Abat Marcetl té el seu recorregut al nord de la ciutat, des de la  carretera de Matadepera fins a l’avinguda de Josep Tarradellas i forma part del conjunt d’avingudes que en el Pla Vinyals de 1933 formaven el cinturó perimetral urbà. L’avinguda es va projectar en terres de Can Fatjó, Can Pous i Pla de l’Ametllera.


Abans de posar-li el nom de l’abat, l’avinguda havia portat els noms d’ Orden, Gran Via Nord i durant la república, Luís de Sirval.
A finals dels anys 50 s’aprovà la construcció d’una zona esportiva a la part alta de l’avinguda en terres del camp de Sala. L’any 1992 aquesta zona transformada en Àrea Olímpica fou un punt d’atenció mundial en  celebrar-hi, com a subseu olímpica, el torneig d’ hoquei dels Jocs Olímpics de Barcelona’92.

L’abat de Montserrat, Antoni Maria Marcet i Poal, va néixer a Terrassa l’any 1878. Ingressà a l’Escolania de Montserrat el 1886. Fou ordenat el 1902. Nomenat abat coadjutor el desembre de 1912,   va rebre la benedicció abacial el 1913.

Gran Via Nord

El Consistori terrassenc va aprovar, el 18 de maig 1949, posar el seu nom a una de les avingudes que va dissenyar l’arquitecte Melcior Vinyals, avinguda que en un principi era coneguda com la Gran Via Nord, que connecta l’avinguda de Josep Tarradellas amb la carretera de Matadepera.Promogué l’ús del català com a llengua de relació dins el monestir i impulsà la cultura dels seus monjos i la renovació de la vida monàstica; creà pràcticament l’actual biblioteca del monestir, contribuí eficaçment en la reconstrucció material del santuari, amb la col·laboració de Puig i Cadafalch, i en millorà els accessos, amb la construcció dels aeris. Restaurà la impremta del monestir. Les seves actituds, obertes i arrelades a la terra, li valgueren nombrosos problemes durant la Dictadura de Primo de Rivera. Va ésser abat fins a la seva mort,  l’any 1946. El seu cos reposa a la cripta de la basílica montserratina, en un sarcòfag esculpit per Joan Rebull (1951).

Dins els actes del 75è aniversari del naixement de l’Abat Marcet es va descobrir una placa a l’avinguda que porta el seu nom, bastida a la façana de la Llar de l’Ancianitat. L’acte es va celebrar en plena Festa Major, el dia 6 de juliol de 1953 amb la presència de l’abat de Montserrat, Aureli M. Escarré i l’alcalde de Terrassa, Josep Clapés.

La placa indicava: «Avenida del Abad Marcet» junt amb l’escut abadecial de l’abat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Avui, vols dir? a juliol 29, 2022 | 17:49
    Avui, vols dir? juliol 29, 2022 | 17:49
    L'avinguda de l'Abat Marcet de Terrassa avui

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa