MónTerrassa
Atenció: un nou tipus d’estafa
  • CA

Els estafadors se les inventen totes per aconseguir els seus objectius, i ara la ciutadania ha de vigilar si li arriba un tipus de carta especial. La situació s’ha repetit, i els Mossos d’Esquadra han decidit informar-ne perquè ningú caigui en la trampa. El cos policial català ha fe arribar un comunicat on s’adverteix d’una estafa amb relació a una carta de la Seguretat Social. El fet s’ha localitzat els darrers dies a les bústies físiques dels domicilis de gent gran d’arreu del territori, i es tracta d’un cas de phishing (suplantació d’identitat) aplicat a un format físic.

La carta sembla perfectament oficial i ho té tot perquè la ciutadania no sospiti que l’intenten enredar. Fins i tot inclou el logo de la Tesorería General de l’Estat per tal de donar una aparença lícita als seus destinataris, però no inclou el telèfon ni l’adreça física de contacte, a banda d’un correu electrònic que no té domini del Ministerio, sinó Outlook. Però aquests aspectes no són perceptibles per a algunes persones poc avesades a rebre aquest tipus de documents.

La missiva sobre la que informen els Mossos sol·licita les dades bancàries als destinataris amb el pretext d’una pèrdua d’informació derivada d’un atac informàtic. Els estafadors aprofiten que aquest fet és conegut, es repeteix i se’n parla habitualment als mitjans d’informació. També informa sobre un increment considerable de prestacions o jubilacions per tal de captar l’interès de les persones destinatàries d’aquestes.

Des de Mossos d’Esquadra es recomana verificar la procedència de la carta i les dades que ens sol·licita; observar el document amb deteniment: la capçalera hauria d’incloure una adreça física i un telèfon de contacte, el domini del correu electrònic; i llegir el document cercant possibles faltes ortogràfiques o incoherències. Si sou víctimes d’un delicte, cal avisar immediatament els Mossos d’Esquadra al telèfon 112.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa