MónTerrassa
L’arribada de nens orfes d’Ucraïna a Catalunya s’articula des de Terrassa
  • CA

Una Organització no Governamental (ONG) de Terrassa articula l’arribada dels menors d’Ucraïna que es traslladaran a cases d’acollida d’arreu del país. Catalunya acollirà els dies vinents prop d’un centenar d’infants refugiats procedents d’orfanats del país envaït per Rússia.

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, juntament amb la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, es reuneix avui dimarts a la tarda amb una representació de les famílies d’arreu de Catalunya que els propers dies acolliran un grup d’un centenar d’infants i adolescents ucraïnesos sense referents familiars. En la trobada també hi participarà una representació de Terrassa Ajuda Nens d’Ucraïna (TANU), una ONG que des de 1999 treballa amb infants d’Ucraïna en situació de vulnerabilitat. Per part del Departament també hi assistiran el secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, i la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ester
Cabanes.

Procedents de Nikopol

Catalunya acollirà en els propers dies un centenar de nens i nenes refugiats d’Ucraïna procedents de la ciutat de Níkopol. L’entitat TANU (Terrassa Acull als nens d’Ucraïna), que des de l’any 1999 gestiona l’acollida d’infants procedents d’aquesta ciutat, ha iniciat un procediment especial per traslladar el màxim nombre de nens a Catalunya, amb una petició per trobar famílies per acollir els infants procedents d’orfenats de la ciutat. La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) ja ha atorgat la delegació de guarda provisional a les famílies que s’han ofert, moltes de les quals ja han acollit infants i joves en el marc del programa de l’entitat. TANU ha obert un canal d’ajudes que ja ha recaptat prop de 28.000 euros.

La majoria dels nens i nenes que arribaran ja parlen mínimament català o castellà, donat que molts formen part del programa d’acollida que ja té en marxa l’ONG, i que permet que passin uns dies en èpoques de vacances d’estiu o de Nadal amb famílies d’acollida catalanes. En aquesta ocasió, però, la situació d’emergència que viu el seu país d’origen fa que no es pugui preveure la data del seu retorn, de manera que es quedaran a Catalunya el temps que sigui necessari fins que no puguin tornar amb totes les garanties de seguretat a Ucraïna.

Donada aquesta situació, la DGAIA ha fet prevaldre el vincle que els infants ja tenien amb les famílies que les han acollit anteriorment. A través d’un procés validat amb un equip professional d’urgència, el departament de Drets Socials està en procés per fer una primera entrevista a les 92 famílies acollidores abans de l’arribada dels menors i es farà seguiment de l’acolliment mentre aquest duri.

Tant els menors com les famílies estaran protegits a nivell legal mentre se segueix el procediment ordinari perquè es validi la condició de l’acollida de manera oficial. Drets Socials també gestionarà la targeta sanitària i l’escolarització dels menors durant la seva estada a Catalunya.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Montserrat Augé Girones a març 08, 2022 | 18:36
    Montserrat Augé Girones març 08, 2022 | 18:36
    M'agradaria poder acollir un nen O una nena d'Ucraïna.Visc amb el meu marit sols,tenim néts de 22,19i13.Si podeu informar.Moltes gracies
  2. Icona del comentari de: Loli a març 08, 2022 | 20:51
    Loli març 08, 2022 | 20:51
    Como hacer para poder acoger a algún niño de Ucrania por favor
  3. Icona del comentari de: Jordi a març 09, 2022 | 10:15
    Jordi març 09, 2022 | 10:15
    Bon dia... Que hem de fer per acollir un nen que a de venir d,ucraine ?
  4. Icona del comentari de: Maite Castellví a març 11, 2022 | 09:09
    Maite Castellví març 11, 2022 | 09:09
    Acolliria un nen. Digueu-nos com ho hem de fer. Agraïts
  5. Icona del comentari de: Montse Bonet Sauch a març 18, 2022 | 14:08
    Montse Bonet Sauch març 18, 2022 | 14:08
    Com hem de fer per acollir un nen o nena orfes? Tenim feina fixa i un fill de 12 anys, som de Tàrrega.
  6. Icona del comentari de: Susanna a març 21, 2022 | 08:43
    Susanna març 21, 2022 | 08:43
    Buenas queremos ayudar con los nebes desemparados. Podriamos acoger en casa uno de pocs edad. A si puede aprovechar la cositas de mi hija de 2 años. Porfavor contactar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa