Durant la comissió de Salut al Parlament, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha alertat avui que “malgrat les vacances, seguim estant en pandèmia”, i, per tant, “hem de reduir l’activitat social i protegir-nos”. Ha afirmat que “l’evolució de les properes setmanes és fonamental” i ha destacat també la importància de la percepció social sobre la situació: “Estem de vacances però també estem en pandèmia. Hem de sensibilitzar la població que les pandèmies no s’acaben de cop i que cal anar adaptant-se a les diferents fases i conviure-hi amb les mesures de prevenció”. En aquesta sentit, el conseller ha explicat que aquest mateix cap de setmana, més de 30 societats científiques han emès un comunicat en què a més d’alertar sobre la situació i la necessitat de restringir l’activitat social, assenyalaven que “tots plegats no havíem estat capaços de preveure la cinquena onada”.
Seguint en aquesta línia, el titular de Salut ha posat l’accent en avançar-nos als escenaris de futur immediat: “Lluitar implica que ens hem d’anar adaptant i que cal preveure els pròxims mesos per tal que la resposta que donem sigui el més eficaç possible”. Alhora, ha assegurat, “serem molt curosos amb el seguiment i amb l’aplicació de les mesures”. En aquest context ha recordat que, des que es va detectar el creixement del nombre de casos de la cinquena onada, Catalunya va prendre un conjunt de mesures: el tancament de l’oci nocturn; la limitació dels horaris nocturns dels establiments i la limitació de l’aforament a 10 persones en les reunions; el confinament nocturn en els municipis de més de 5.000 habitants i amb una incidència acumulada de més de 400 casos per 100.000 habitants en 7 dies, i cribratges a col·lectius especials com els professionals de lleure i els nens participants en colònies i casals a través de les oficines de farmàcia.
També ha remarcat la importància d’anticipar-se en la presa de decisions, com ara la tornada a l’escola, i de reforçar la cogovernança per evitar la judicialització de les accions de la salut pública.
Així mateix, ha anunciat la creació d’un Comitè Científic independent format per especialistes en epidemiologia, salut pública, experts clínics i en anàlisi de dades, per donar un pas endavant i ser més eficaços en les polítiques contra la pandèmia.
Ja s’ha arribat al pic de contagis de la cinquena onada
El conseller ha assenyalat que “ja hem arribat al pic de contagis de la cinquena onada en totes les edats”. En les franges més joves, s’hi va arribar el 12 de juliol, però després hi va haver un creixement en altres grups d’edat. Argimon també ha indicat que “ara estem arribant al pic d’ingressos”, que s’hi arriba aproximadament uns 10 dies després del de contagis, i pel que fa al màxim d’ingressos a les UCI, “encara estem en fase de creixement” ja que ve encara una setmana més tard. Tot i així, ha explicat que malgrat que fer prediccions és molt complicat més enllà del 5 dies, els experts apunten que “entre el 3 i 4 d’agost es podria arribar al pic d’ingressos a les UCI”.
I finalment, i a dia d’avui, el nombre de casos s’ha reduït un 30% aproximadament respecte la setmana anterior, si bé el conseller ha matisat que “venim de molt amunt”.
Durant la seva compareixença el titular de Salut ha explicat que la situació pandèmica que tenim ara mateix és fruit “d’una situació multifactorial amb el comú denominador de l’augment de la interacció social i l’extensió de la variant Delta”, amb una major capacitat de transmissió i que ha passat a ser majoritària.
Pel que fa a la vacunació, Catalunya arribarà aquesta setmana als 9 milions de dosis administrades. Ara mateix, ja hi ha prop de 4,4 M de persones amb la pauta completa. “Mai abans havíem fet un esforç de vacunació tan important”, ha reblat el conseller.
El titular de Salut ha destacat també l’aposta del Departament per reforçar l’Atenció Primària, amb un pla d’enfortiment que ha comportat pràcticament un 20% més de recursos humans. Ha posat d’exemple, l’ICS, d’on es partia d’unes 40.000 persones en l’àmbit de la primària i ara en són unes 44.000. Hem incrementat, bàsicament, en gestors Covid, personal administratiu, de gestió i serveis, i els referents d’escoles. Hem pujat també en 1.000 persones d’infermeria i un nombre similar d’auxiliars d’infermeria. Tot i això, el conseller ha volgut deixar clar que “si avui anem a la borsa de treball, no n’hi ha més i n’hem de ser conscients”. Per això, ha afirmat que “el reforç, ara, del personal, que és necessari”, haurem de veure com aconseguim “retenir el talent” i que professionals no marxin a treballar a fora. “Aquí també hi ha un dèficit estructural, lligat amb les condicions laborals, que caldrà treballar ben aviat amb el proper pressupost, que serà clau per Salut”, ha afirmat el conseller Argimon.