MónTerrassa
Un arbre caigut reneix com un tió per a la canalla a Can Tusell

Un arbre caigut ha renascut gràcies a convertir-se en un tió per a la canalla de Can Tusell de Terrassa. Ara fa un temps, un dels arbres del parc del barri va caure. El que va ser en el seu moment una desgràcia, s’ha acabat convertint en una font d’alegria. I és que gràcies a la iniciativa dels veïns es va agafar part del tronc i es va decidir transformar-lo en una cosa meravellosa. Va ser així com va aparèixer el tió de Can Tusell, ben alimentat i ben vestit.

No hi falten, evidentment, els protagonistes: els nens i nenes. Cada dia s’hi pot veure algun infant cantant-li la tradicional cançó. Això ha generat moments entranyables i molt apreciats entre les famílies. “Qui som nosaltres per treure-les aquesta il·lusió? Deixem córrer l’aigua i fem altres coses que més falta ens facin. Bon Nadal!”, ha manifestat en Manolo Álvarez davant d’aquesta iniciativa veïnal i en resposta a la carta que Món Terrassa va publicar ara fa uns dies d’una lectora que proposava canviar la tradició de colpejar el tió per abraçar-lo.

Una tradició apreciada arreu del món

Fer cagar el tió és una de les tradicions més arrelades al nostre país. En moltes altres regions no se’n saben avenir. Tanmateix, quan el descobreixen, els agrada. Fins al punt que una cadena de prestigi com la BBC britànica n’ha fet un reportatge, i en ocasions se n’ha parlat a canals nord-americans i de la resta del món. És una tradició molt catalana.

Per exemple, la tiktoker Olivia Conner, nascuda a Califòrnia però que va venir a viure a Catalunya, va portar de tornada un tió a la seva família. Ja fa uns anys, el 2016, l’actriu Kate McKinnon -coneguda per la seva interpretació en el rellançament de ‘Caçafantasmes‘- va explicar al ‘Late Night’ de Seth Meyers, de la cadena NBC, què era aquest tronc de fusta amb barretina, cara i ulls que deixa regals quan se’l colpeja. Va arrencar unes bones rialles.

Un altre gran actor, Vigo Mortensen, un personatge del cinema que s’estima molt Catalunya, va fer-ne referència a la CBS dels Estats Units. Preguntat per les tradicions nadalenques més sorprenents, Mortensen va explicar que hi ha “una part d’Espanya, al nord-est” que fa una cosa “que no havia vist mai”. “Crec que és una molt cristiana. Tallen un tronc i a la part blanca hi dibuixen una cara. Li posen un barret vermell i unes potes”, deia l’actor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa