MónTerrassa
Aquestes són totes les millores que es faran a les rieres entre el 2021 i el 2022
  • CA

La Taula de Seguiment de les Rieres de Terrassa es va reunir per presentar les actuacions previstes per l’Ajuntament per als anys 2021 i 2022, en quant a millores i actuacions estructurals, de conservació, explotació, planejament i estudis estratègics es refereix. També es va fer la presentació de la redacció del projecte de reparacions puntuals de la riera de les Arenes, aigües amunt d’Els Bellots, que es troba ja en licitació. Així com la relació de les obres previstes del mur d’escullera per a la protecció de Les Fonts, que es preveu executar entre finals d’aquest any i l’inici del vinent. A més, es va explicar que es treballa per licitar i executar obres de reparació dels murs d’endegament de la riera del Palau i del torrent de Vallaparadís.

Pel que fa a les actuacions de conservació, a la trobada es va explicar el projecte de retirada de sediments al transvasament de la riera del Palau, a l’alçada de l’avinguda de l’Abat Marcet, o la voluntat de millorar la capacitat hidràulica de la riera de les Arenes, en el tram urbà entre l’avinguda de Font i Sagué i la confluència amb la riera del Palau. Aquesta actuació, pendent d’una subvenció atorgada provisionalment de l’ACA, es considera necessària per vetllar pel manteniment en bones condicions de desguàs de la llera urbana d’aquesta riera, mitjançant una adequada gestió de la vegetació de ribera. Amb aquest mateix propòsit, també es treballa per millorar la capacitat hidràulica de la riera de Palau, en tram urbà entre el gual sota la C-58 i la confluència amb la riera de les Arenes.

Altres actuacions previstes de manteniment, en aquest cas a rieres i torrents no urbans com Vallparadís, torrent Mitger i Carbonelles, són les de retirada de residus i millora d’instal·lacions, que duran a terme el mes de setembre d’aquest any. Pel que fa a la neteja de les lleres, per aquest any 2021 s’han previst diferents actuacions com l’ampliació de l’equip de manteniment per a la retirada de residus de les rieres. També s’ha previst una prova pilot a la riera de les Arenes, amb la instal·lació de xarxes de captació a la sortida dels sobreeixidors per tal que els
residus no acabin a les rieres i es puguin recollir. En aquest sentit, es preveu la instal·lació de 16 detectors d’abocament per instal·lar a diversos punts de desbordament del clavegueram a ambdues rieres.

En relació als temes de Protecció Civil, a la reunió es va explicar la compra i instal·lació d’un pluviòmetre per instal·lar a la capçalera de la riera de les Arenes, que s’acompanyarà a un conveni amb el municipi de Matadepera, per tal de comptar amb dades a temps real en casos de pluges intenses. També es va explicar la posada en funcionament de les barreres automàtiques al camí dels Horts i al camí de la carena de Mas Bellver, amb sensors, per evitar el pas de vehicles en períodes de baixada de cabal intens en els trams inundables de la riera de Palau.

Finalment, es va fer un resum de l’estat del Pla Director de les Rieres de les Arenes, del Palau i de Rubí, en redacció des de setembre de 2020 per part de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), per reduir el risc d’inundacions.

Què és la Taula de Seguiment de les Rieres?
L’objectiu de la Taula de Seguiment de Rieres és ser un espai de deliberació, estudi,
proposició i plantejament d’acords, projectes o actuacions al Govern municipal, en
relació amb els trams urbans de les rieres del Palau i de les Arenes, especialment.
Presidit per la regidora de Presidència i Rieres, Jennifer Ramírez, aquest organisme
està integrat per una persona representant dels grups polítics amb representació
municipal (Tot per Terrassa, ERC-Mes, PSC, Ciutadans i Junts per Terrassa); una
altra de la Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa (FAVT); representants de la
Comissió de Rieres i Torrents de Terrassa (que agrupa a les entitats veïnals dels
barris per on discorren les rieres de les Arenes i del Palau) i de membres del nou
equip d’estratègia de rieres.
Aquest òrgan col·legiat de caràcter tècnic i transversal centralitza i té coneixement
de totes les actuacions dels serveis municipals relacionades amb les rieres;
analitzarà i treballarà tècnicament les propostes; estudia els projectes de futur,
d’acord amb les directrius de l’equip de govern; i manté una relació estable amb
l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Presidit també per la regidora de Presidència i
Rieres, Jennifer Ramírez, està integrat per les direccions de Presidència i de les
àrees d’Urbanisme i Sostenibilitat i de Serveis Territorials i Seguretat, a més de les
direccions de Serveis Jurídics, Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat, Obres i
Manteniment de l’Espai Públic. També s’inclou a Protecció Civil, a la direcció de
programes de l’àrea d’Urbanisme i Sostenibilitat i la tècnica de programes del servei
de Medi Ambient, assignada a l’Oficina Tècnica de Rieres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa