MónTerrassa
Exigim l’aplicació immediata del 30% d’habitatge protegit a Terrassa
  • CA

Bon dia regidores i regidors de l’Ajuntament de Terrassa,

Ahir (dijous dia 23 de febrer) vam presentar un manifest públic que reclama l’aprovació del 30% a Terrassa, amb el suport de moltes entitats i organitzacions diverses i representatives de la ciutat. I com que depèn d’aquest ple donar resposta a aquesta àmplia demanda de la ciutadania, compartit aquest manifest avui aquí.

Em dic Paqui i sóc de la PAH de Terrassa. El company Jordi, del Sindicat de Llogateres de Terrassa, i jo mateixa, serem els encarregats de llegir el manifest. Recordin que la nostra veu és la veu de moltes persones, organitzacions, entitats i grups que han mostrat el seu suport a una mesura imprescindible per garantir una ciutat amb dret a l’habitatge.

ELS MOVIMENTS SOCIALS I LA SOCIETAT CIVIL TERRASSENCA ENS MOBILITZEM PEL DRET A L’HABITATGE I A FAVOR DE L’APROVACIÓ DEL 30% D’HABITATGE PROTEGIT A LA CIUTAT

Terrassa viu una situació d’emergència habitacional greu: 10 desnonaments setmanals, augment constant dels preus dels lloguers i un parc públic d’habitatge insuficient per acollir a les més de 111 famílies que necessiten un pis d’emergència o les 5.180 que esperen un habitatge de protecció oficial. El 30% d’habitatge protegit serveix per regular el preu dels pisos de nova construcció de les grans promocions dins la ciutat. Perquè s’apliqui, cal que els municipis modifiquin el seu Pla d’Urbanisme, obligant a posar 3 de cada 10 habitatges a preu de protecció oficial i no de mercat.

Gràcies a la pressió de la PAH Terrassa, el 30% es va incloure al Pla Local d’Habitatge 2019-2025 aprovat per unanimitat al Ple i al Pla de mandat 2019 2023 del Govern de Tot per Terrassa i ERC. Però aquests compromisos han estat incomplerts fins al moment i com a resposta, a principis del 2022 va néixer el Grup Promotor del 30% a Terrassa: per denunciar la demora incomprensible, l’incompliment dels propis compromisos del Govern municipal i per exigir la seva aprovació immediata.

Al Ple de maig del 2022 va fer-se una votació per aprovar o rebutjar l’Avanç de planejament del 30%. Junts, PSC i Ciutadans van votar en contra, però els partits del Govern municipal van votar a favor: expressant-se al Ple una majoria clara per aprovar el 30% a futur i iniciant-se un procés participatiu ciutadà per debatre-ho.

El mateix dia, el Sindicat de Llogateres (SLL) i la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (PAH) vam convocar una roda de premsa advertint que aquest tràmit no suposava la seva aplicació, sinó una declaració d’intencions, ja que no es va modificar el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM).

Tot i ser un pas insuficient o fake, els grans propietaris del sòl, promotores i immobiliàries, es van posicionar radicalment en contra, pressionant els partits polítics i afirmant que el 30% portaria pèrdues i una aturada de les noves construccions; arguments falsos, ja que els suposa únicament menors beneficis. La sorpresa ha estat però que el procés participatiu s’ha organitzat sense ressò i més aviat de cara la galeria, amb poca difusió i demores de dates en les trobades de debat presencial. Mentrestant, Sareb, Promontoria i l’Associació de Promotors de Catalunya han presentat al·legacions en contra del document tècnic que va debatre el Ple, tractant d’amordaçar el sol fet de que la ciutat parli sobre el 30%.

Per tot això, les entitats i organitzacions sotasignants:
● Volem manifestar conjuntament el nostre suport a l’aprovació del 30%, una mesura de sentit comú, de mínims i que està inclosa al Pla Local d’Habitatge i al Pla de Mandat.
● Expressem públicament que no aplicar el 30% ja, equival a incomplir el compromís adoptat amb la ciutadania per aquesta legislatura, cedint a la pressió dels grans lobbies econòmics.

Sabem que el 30% no és l’única mesura necessària per garantir el dret a l’habitatge, però sí una oportunitat per avançar cap a una ciutat on poder accedir a un habitatge o mantenir-lo, no depengui de si pots pagar o no el seu preu de mercat i de l’especulació. No podem deixar la creació d’habitatge assequible únicament en mans dels pressupostos públics, perquè no arriben als nivells que necessitem i cal la coresponsabilitat del sector privat.

No ens cansarem de repetir que L’HABITATGE ÉS UN DRET, no una mercaderia. Aconseguir més habitatge assequible permet oferir-ne més a la població i abaixar els preus de mercat. Reivindiquem també les següents mesures de mínims: que s’aturin els desnonaments i es regulin els lloguers (els grans tenidors tenen 5.306 pisos de lloguer a la ciutat, un 45% dels llogats); que el Govern municipal i la Generalitat augmentin el parc públic de lloguer (del 2019 al 2021 tan sols s’han acabat 79 habitatge protegits); i que es mobilitzi l’habitatge buit, com els 4.348 pisos de grans propietaris a Terrassa (4.6% del total), dels quals 1.486 són de bancs o fons d’inversió!

Sabem que el 30% no és l’única mesura necessària per garantir el dret a l’habitatge, però sí una oportunitat per avançar cap a una ciutat on poder accedir a un habitatge o mantenir-lo

Amb aquest manifest públic, el Grup Promotor del 30% i totes les entitats, moviments socials i societat civil terrassenca que li donen suport:

Exigim a l’Ajuntament de Terrassa, és a dir al Govern i al Ple Municipal, que aprovi el 30% directament i que l’habitatge protegit obtingut sigui de lloguer.

Manifestem que per aconseguir-ho és imprescindible modificar el Pla d’Urbanisme abans que acabi el mandat i es convoquin les properes eleccions locals. Demanem coherència i valentia als partits i representants polítics. Cal defensar les terrassenques que estan patint desnonaments i es veuen abocades a viure en condicions de pobresa per no poder pagar lloguers abusius!

Si el 30% no s’aprova, l’Ajuntament es posicionarà del costat dels voltors i els grans lobbies econòmics, i no de la defensa d’una vida digna!.

Barcelona, Mataró, Montcada, Santa Coloma de Gramenet o Ripollet ja han aprovat el 30%: ara el volem a Terrassa!

Lectura del manifest davant de l’Ajuntament de Terrassa | PAH Terrassa

El govern municipal té majoria per fer-ho i la ciutadania ho reclama. L’apliquen ciutats com París o Nova York i augmentarà l’habitatge protegit distribuint-lo per la ciutat sense destruir l’Anella Verda. Terrassa té només un 1’6% d’habitatges de lloguer públic i el 30% permetrà guanyar 1.300 habitatges assequibles: hi podem renunciar? Volem dret a l’habitatge i volem el 30% a Terrassa!

Passem ara a mencionar una a una, les entitats i organitzacions que li donen suport: Marea Blanca, FAVT, La Pepeta, Ateneu Cooperatiu del Vallès, Casal de la Dona, Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana., ILP Regularización Ya, Xarxa de treballadores familiar per la municipalització del SAD, La Teulada – Cooperativa d’Habitatge, Entre Totes, Arran, Tub d’Assaig, La Tafanera, Llibreria Synusia, Ateneu Candela, La Paparola, Terrassa Sense Murs, La Víbria, Escola d’idiomes Maan Yad F Yad, Punt Lila de Sant Pere, Associació de Veïns/es de Sant Pere, Intersindical, CNT, COS., UGT Vallès Occidental, Sindicat d’Activitats Diverses de la CGT, FTC-IAC, IAC, CUP, Terrassa En Comú Podem, Districte Zero, MPD – Moviment per unes Pensions Dignes. L’Embarral. La Guerrilla dels Cossos., Xafa’t, Corralito i Iaioflautes.

Per acabar, volem agrair la generositat i la força que donarà a la lluita per guanyar el 30% a Terrassa l’amplissim suport que ha rebut el manifest que avui hem presentat a la ciutat. Regidors i regidores, amb el seu vot, podrien aprovar el 30% abans de les properes eleccions municipals. De fet, si fossin coherents, ho haurien de fer sense dubtar. Hi ha una majoria al Ple per fer-ho i la ciutat ho demana.

Queden dos sessions de Ple més per respondre al reclam que els fem arribar avui. Aprovin el 30% directament i que l’habitatge protegit obtingut sigui de lloguer abans que acabi el mandat! Demanem als partits polítics representats al Ple i en especial als seus caps de llista, que responguin a la demanda que els fem, en una reunió durant les properes dues setmanes. Tenint en compte que el suport al manifest no es votarà al Ple, és lògic que responguin directament a la ciutadania com es posicionen i perquè. Entenem que respondre sí o no, és el mínim que han de poder fer, i volem deixar clar que si ens donen llargues, ho denunciarem públicament.

La lluita pel dret a l’habitatge digne i adequat a Terrassa és imparable. Aprovin el 30%. Demostrin que estan amb la gent i a favor de que la ciutat tingui més habitatge assequible. No podem perdre més temps quan ens expulsen de casa o no en tenim! Salut i sostre! ¡Sí se puede!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa