MónTerrassa
Anton: “Si tens l’ull vermell, et fa mal o has perdut visió, ves a l’oftalmòleg”
  • CA
El doctor Alfonso Antón, a l’Institut Català de Retina | ICR

!--akiadsense-->

L’Institut Català de Retina va néixer a Terrassa i és el primer centre a Catalunya i a Espanya que supera les 100 operacions de Cypass, un dispositiu que s’ha comercialitzat recentment, però que fa més de 7 anys que s’està provant en aquest centre mèdic. De fet, va ser un dels centres escollits per provar aquest micro implant pel glaucoma.

El responsable de fer aquestes operacions a l’ICR és el doctor Alfonso Antón, director d’Investigació i Director del Departament de Glaucoma de l’Institut Català de Retina. Es tracta d’un primera espasa, i probablement el millor especialista en glaucoma de tot l’Estat, que des de fa un temps viu a Catalunya. Metges de tot el món han vingut a Barcelona per veure alguna de les operacions que ha fet el doctor Antón. Món Terrassa ha pogut parlar amb ell no només sobre aquesta nova cirurgía mínimament invasiva sinó també sobre la salut dels nostres ulls.

Quines són les malalties de l’ull més freqüents?

El procés oftalmològic més freqüent, que no pot considerar-se pròpiament una malaltia, encara que algunes formes concretes si que ho siguin, és el que concerneix als defectes de refracció (miopia, hipermetropía, astigmatisme, presbícia) que es corregeixen amb lents, làser o cirurgia i que afecten a la major part de la població. Entre les malalties pròpiament dites trobem les conjuntivitis, blefaritis, cataractes, glaucoma, retinopatia diabètica o la degeneració macular associada a l’edat.

Quins símptomes hem de tenir presents i quan s’hauria de visitar l’oftalmòleg?

La pèrdua o falta o mala qualitat de la visió, l’enrogiment o el dolor ocular són els símptomes més freqüents i importants que pot tenir un pacient i que han de ser consultats per un oftalmòleg. No obstant, hi ha algunes malalties que no provoquen símptomes fins que aquesta ja es troba en fase molt avançada. És el cas del glaucoma crònic que pot passar desapercebut per al pacient durant dècades. Jo recomano realitzar revisions periòdiques si s’és diabètic, si existeixen antecedents familiars de glaucoma o si s’és major de 40 anys.

En què consisteix aquest micro implant Cypass?

És un tub molt petit (6 mm de llarg i 0,5 mm de diàmetre) que s’implanta des de la càmera anterior de l’ull cap a l’espai supracoroideu i permet reduir la pressió ocular. És un tractament quirúrgic del glaucoma d’angle obert.

I per què resulta tant innovador?

És l’únic dels implants actualment disponibles que utilitza l’espai supracoroideu. Això permet que es puguin realitzar un altre tipus d’intervencions de glaucoma si fossin necessàries en el futur. És un dels implants que s’utilitzen en la cirurgia de mínima invasió en glaucoma.

Quins avantatges té respecte a altres tècniques?

En tractar-se d’un implant petit, requereix una incisió petita, la cirurgia és curta, té poques complicacions i la recuperació visual és més ràpida que en les cirurgies clàssiques per al glaucoma (cirurgia filtrant, implants de drenatge). El fet de ser implantat a l’espai supracoroideu ho fa compatible amb qualsevol altra cirurgia per al glaucoma.

Quan i perquè es va començar a utilitzar el micro implant Cypass a l’Institut? I quins resultats ha obtingut?

L’experiència amb l’implant Cypass a l’ICR es va iniciar l’any 2011 en el context de diversos assajos clínics multicéntrics i internacionals. Des d’aleshores s’han implantat més de cent casos i els resultats demostren, com els estudis, que és un tractament útil i segur per reduir la pressió ocular en casos de glaucoma d’angle obert amb grau incipient o moderat de dany.

Cirurgia ocular a l’Institut Català de Retina | ICR

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa