MónTerrassa
L’albirament de senglars a la via pública gairebé es duplica en cinc anys
  • CA

Cada vegada es veuen més porcs senglars en àrees urbanes i periurbanes de Terrassa. En els darrers cinc anys, gairebé s’ha duplicat l’albirament d’aquests animals a la via pública, passant dels 22 de 2017 als 39 de 2021. Per regular la població dels senglars al municipi, l’Ajuntament de Terrassa i la facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han subscrit un nou conveni per estudiar l’efectivitat d’un tractament de contracepció que permeti desenvolupar un pla de gestió ètica d’aquests animals en zones urbanes i periurbanes, i regular-ne la seva població.

Es tracta de la segona fase del projecte d’immunocontracepció que dóna continuïtat a la prova pilot, realitzada entre els anys 2017 i 2019 i, en la qual Terrassa també va participar juntament amb els municipis de Matadepera, Sant Cugat del Vallès i Vacarisses, així com la Diputació de Barcelona. En la primera fase es va avaluar l’efectivitat d’un tractament que implicava l’administració d’una vacuna contraceptiva per reduir els nivells de progesterona a les femelles i de testosterona en els mascles. Els resultats van evidenciar la seva eficàcia, especialment, entre les femelles i els mascles joves, perquè s’ha comprovat que afavoreix la creació d’anticossos davant les hormones de la funció reproductora.

Ara, amb la renovació del conveni, es posarà en marxa la segona fase, per comprovar si aquesta vacuna és eficaç en animals joves d’entre 4 i 6 mesos d’edat; si els seus efectes són permanents o reversibles o, si bé, comporta canvis en el comportament o en el creixement d’aquests mamífers. La durada és de tres anys.

Si els resultats finals són favorables, en un futur aquest mètode podrà contribuir a controlar la població de senglars limitant la reproducció de l’espècie i ser una de les alternatives a les batudes, que les administracions no contemplen com una bona eina de gestió perquè desestructura les poblacions i afavoreix la reproducció de les femelles joves. 

La presència de senglars és cada vegada més habitual a Terrassa perquè identifiquen els espais humanitzats com àrees segures on aconseguir aliments. Busquen menjar i, en la seva recerca, provoquen tota mena d’incidències i destrosses. Com a mesura de prevenció, es recomana tancar bé els contenidors després de dipositar les escombraries; no deixar deixalles a prop; lligar els gossos davant la seva presència i conduir amb precaució, perquè poden travessar carrers i carreteres. I, en cas de detectar la seva presència, cal evitar moviments o sorolls bruscos perquè ho podrien interpretar com una amenaça directa; no acostar-se ni donar-li menjar perquè, així, és com perden la por a les persones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa