MónTerrassa
Un 60% dels adolescents de Terrassa està ‘enganxat’ a les xarxes socials
  • CA

Prop d’un 60% dels adolescents de Terrassa viuen “enganxats” a les xarxes socials. Així es desprèn d’un estudi que s’ha realitzat amb un total de 149 joves majors de 14 anys, tots ells estudiants d’ESO d’un centre escolar de Terrassa. L’informe també indica que un 59,7& admet “deixar de fer coses” per connectar-s’hi. Cal destacar que aquesta dependència s’ha vist més accentuada en noies que en nois. Aquestes són algunes de les conclusions que ha arribat la infermera de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFIiCC) Verónica Fernández i de les quals l’Agència Catalana de Notícies se’n fa ressò.

El més preocupant però és que el 68,8% dels estudiants enquestats afirmen que passen més de 3 hores al dia només a les xarxes socials, amb una dependència que es considera elevada i que va in crescendo. A més, aquesta freqüència de xafardeig sovint va vinculada a actituds pro-violentes. En aquest sentit, també s’ha observat que quan més es miren les xarxes, més sentiments i actituds agressives apareixen. Un 33% dels alumnes van declarar estar d’acord o molt d’acord amb la utilització de la violència com a defensa legítima, mentre que el 21,5% de les persones es va mostrar indiferent al respecte.

Sense supervisió d’adults

L’estudi també indica que més de la meitat dels joves es mouen per les xarxes sense cap tipus o molt escassa supervisió per part d’un adult. És infreqüent o nul·la en el 39,1% dels casos dels centres docents mentre que la xifra s’eleva fins al 55,4% quan ens referim a la supervisió a les llars. També s’ha constatat que aquesta és menor en els homes i en les persones de més edat. En canvi, es va observar que la utilització de les xarxes era segura i responsable.

L’estudi revela també una tendència a posseir les mateixes xarxes socials. Així, en el moment actual hi ha major nombre de persones utilitzant WhatsApp, Instagram i Tik-Tok que abans de la pandèmia. L’autora de l’estudi, Verónica Fernández, ha reflexionat que aquesta elevada dependència de les xarxes, el xafardeig i les actituds pro-violentes suposen un elevat risc de desenvolupar ‘ciberbullying’, especialment en dones i en els més joves.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa