MónTerrassa
200 professionals analitzen a Terrassa els reptes de la Xarxa d’Emancipació Juvenil
  • CA
Cesc Poch i Ona Martínez en l'acte de presentació de la jornada
Cesc Poch i Ona Martínez en l’acte de presentació de la jornada | Gencat

!--akiadsense-->

Uns 200 professionals de joventut de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil (XNEJ) analitzen aquest dimecres els reptes de futur d’aquest servei de proximitat que assessora els i les joves a cercar feina, escollir itineraris formatius, prevenir la salut o participar en els afers col·lectius, entre d’altres. Ho fan al Centre Cívic Montserrat Roig de Terrassa en el marc de la jornada “Projecta’t. Construïm els reptes de la XNEJ” organitzada per l’Agència Catalana de la Joventut, un acte que ha obert aquest matí el seu director general, Cesc Poch, i la regidora de Joventut, Ona Martínez.

Amb un total de 44 Oficines Joves (OJ) comarcals i 226 Punts d’Informació Juvenil (PIJ), els 543 professionals que treballen a la XNEJ van atendre el 2018 uns 800.000 joves que van fer al voltant d’un milió de consultes, segons l’estimació elaborada a partir del registre a 138 serveis. Entre els reptes de d’aquests professionals hi ha el d’aproximar la XNEJ a les noves realitats socials i d’alinear-la als nous perfils de joves, qüestions que es debaten a la jornada.

En aquesta línia, a la trobada s’han presentat els resultats del pla pilot que aquest 2019 s’ha dut a terme en cinc oficines joves per incorporar-hi la perspectiva inclusiva i de gènere. En concret, l’OJ del Vallès Oriental ha adaptat els continguts de la Fira Guia’t; l’OJ del Baix Penedès ha ampliat el contingut de les Carpes a l’institut; l’OJ de la Ribera d’Ebre ha creat un nou taller de convivència; el PIJ de Sant Boi de Llobregat ha creat i difós el catàleg Som diverses; i l’Espai Jove de Castelló d’Empúries ha redissenyat el curs de premonitors/es.

Adaptar les oficines joves

Aquestes bones pràctiques han tingut en compte les desigualtats juvenils (de gènere, origen, classe social o capacitats), els factors d’exclusió social i recursos per facilitar l’empoderament. La iniciativa també pretén donar eines i exemple a la resta de la XNEJ per tal de repensar i innovar en els seus serveis, objectiu que els 200 professionals abordaran en grups d’intercanvi d’experiències i en un taller.

“Entre totes i tots hem de definir els reptes de la XNEJ perquè no només sigui un servei del Govern per assessorar els joves, sinó que sigui dels propis joves” , ha indicat Cesc Poch a l’obertura de la jornada. En aquest sentit, el responsable de Joventut ha indicat que “sovint hi ha perfils de nois i noies que encara no se senten cridats per aquest circuit que afavoreix l’emancipació, de manera que ens hem d’escarrassar per adaptar les oficines joves a les seves inquietuds i necessitats sense paternalismes i fugint dels valors hegemònics”.

Uns 200 professionals de joventut s'han trobat a Terrassa
Uns 200 professionals de joventut s’han trobat a Terrassa | Gencat

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa