MónTerrassa
Violència de gènere i món laboral, els eixos del Ple Extraordinari protagonitzat només per dones
  • CA

Terrassa viurà el primer Ple Extraordinari protagonitzat exclusivament per dones el pròxim 9 de juliol. La sessió plenària -que s’espera que pugui ser presencial si les restriccions del Procicat ho permeten- comptarà amb la participació de les 12 regidores de l’Ajuntament, representants d’entitats feministes i de col·lectius que treballen per la igualtat de gènere a la ciutat. “No serà un ple simbòlic pel fet d’estar només presenciat per dones, si no que tindrà el valor d’un ple executiu com qualsevol altre ple. I les decisions que es prenguin seran tingudes en consideració i aprovades com qualsevol proposta que es debat en un ple extraordinari habitual”, ha volgut remarcar la regidora de Polítiques de Gènere i portaveu de Tot per Terrassa, Núria Marín.

Aquesta iniciativa, sorgida del Consell Nacional de les Dones i del Parlament de Catalunya, té la voluntat d’unir “esforços cap a la igualtat efectiva i real de les dones, i l’objectiu de recollir totes aquelles propostes sorgides dels grups de treball per confeccionar un full de ruta que impacti de forma directa en les polítiques municipals“, ha subratllat Marín que ha lloat l’oportunitat de treballar per una causa comuna: els drets de les dones. Perquè en la lluita contra la societat patriarcal i que encara manté rols d’abús i submissió, totes les dones sumem”. La representant del PSC, Josefina Merino, ha incidit en què “fem un pas més de ciutat en l’àmbit de la política i la presa de decisions. Volem que el feminisme es consolidi com a eix transversal en totes les polítiques de la ciutat. Perquè les dones aportem altres punts de vista i actituds, i aquest Ple ha de reflectir tot l’espectre de dones presents a la nostra ciutat”.

En aquest sentit, la regidora d’ERC, Ona Martínez, ha incidit que es vol que la participació en aquest Ple Extraordinari “sigui el més divers i plural possible”, i que una de les principals finalitats és “estrènyer vincles i fer xarxa entre entitats que tenen les polítiques de gènere com a base, ja sigui esportives, culturals, socials, educatives o mediambientals, i les regidores dels cinc partits polítics diferents amb representació al Consistori”.

Quitèria Tarragó, ben present

D’aquesta manera, es formaran quatre grups de treball amb un màxim de 20 dones a cadascun, i es realitzaran tres sessions telemàtiques dinamitzades per una professional. Les propostes consensuades seran elevades i debatudes al Ple Extraordinari de juliol. La regidora de Ciutadans, Isabel Martínez, ha explicat que s’ha arribat al consens de focalitzar la primera sessió en dos àmbits concrets: el dret de les dones a erradicar la violència de gènere (posant èmfasi en la detecció, prevenció i sensibilització); i el dret de les dones al món laboral (tant en el treball productiu com relacionat amb les cures).

La data del 9 de juliol no és atzarosa. La regidora de Junts, Meritxell Lluís, ho ha explicat. El 9 de juliol de 1937 va ser el dia que Quitèria Tarragó va prendre possessió del càrrec a l’Ajuntament de Terrassa, convertint-se en la primera dona a fer-ho. “Reivindiquem la seva figura, com a exemple de lideratge feminista, i per això proposem l’atorgament d’una distinció. Volem que la seva obra, valors i pensament formin part de la memòria històrica de la ciutat”. I és que ha recordat que “les nenes han de poder conèixer els referents de dones que les han precedit, i les dones han de tenir un lloc a la història”. El Ple Extraordinari també servirà, doncs, per “reconèixer i visibilitzar el paper de les dones al llarg de la història”.

Finalment, Eunice Muniesa, representant de les entitats de la Comissió 8 de març, ha celebrat l’oportunitat històrica de “tenir totes les regidores dels diferents grups polítics unides per estrènyer la xarxa de treball, i per poder expressar les necessitats i demandes que les entitats feministes tenim“. Muniesa s’ha felicitat per la participació “des del minut 0” en aquesta iniciativa que “esperem que tingui continuïtat i puguem celebrar cada any”.

Les regidores de l’Ajuntament de Terrassa | Lluïsa Tarrida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa