MónTerrassa
Vapor.0: l’ambiciós projecte per fer de Terrassa la capital del modernisme industrial
  • CA

Terrassa vol convertir-se en la capital del modernisme industrial i veu en els fons europeus Next Generation una molt bona oportunitat per donar-li l’empenta definitiva. Per aquest motiu, l’Ajuntament ha presentat el projecte Vapor.0 en la primera convocatòria oberta des del govern espanyol, dins de la categoria “Plans de sostenibilitat turística en destins”. Aquesta convocatòria aposta per projectes de transformació urbanística en entorns més ecològics, digitals i resilients, amb especial atenció al turisme industrial.

Tot plegat fa de Terrassa una candidata perfecte. “El projecte Vapor.0 combina patrimoni històric i industrial amb l’aposta per la tecnologia i la sostenibilitat. És una proposta de reactivació econòmica i que situaria la ciutat com a exemple de motor econòmic i desenvolupament sostenible”, afavorint el seu desenvolupament integral, ha relatat la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares.

A finals de juliol, el govern central va treure les bases d’aquesta convocatòria i hi havia temps fins presentar els projectes fins al passat 20 de setembre. En la seva totalitat, són 1.800 milions d’euros, repartits en tres anys. El projecte terrassenc aspira a fer-se amb prop de 7 milions per poder desenvolupar-lo en la seva globalitat. “Des del Ministerio ens van dir que encaixava en els objectius d’aquesta convocatòria. Teníem moltes més accions que s’han decidit no incorporar, perquè no podem aspirar a endur-nos tots els recursos en turisme sostenible que aniran a parar a tot Catalunya. Un projecte de 6,9 milions és raonable i s’ajusta al potencial de les actuacions que volem dur a terme”, ha subratllat el regidor de Turisme, Pep Forn.

Amb o sense fons europeus

“Si ens arriben tots els diners donarem una empenta definitiva però si no, el Vapor.0 no serà un projecte oblidat i desat en un calaix”, ha assegurat Forn que ha manifestat que, de fet, ja hi ha diversos projectes que han estat pressupostats per aquest any i el vinent, i que ja s’esta duent a terme, com per exemple, la rehabilitació de l’antic Ajuntament de Sant Pere o la rehabilitació de la Casa Alegre de Sagrera. “Ens hem presentat amb tota la il·lusió però fins d’aquí dos o tres mesos no sabrem la resolució. Primer, el Ministeri d’Indústria en farà una tria, els seleccionats aniran a la Generalitat, i serà aquesta qui acabarà valorant i consensuant els projectes finalistes i la quantitat adjudicada a cada municipi”, ha reconegut Melgares.

Tanmateix, des del govern subratllen un i altre cop que el Vapor.0 és un projecte de futur, i que es durà a terme sí o sí. “Hem dissenyat la ciutat del futur. Si els fons europeus arriben, el 2023 estaran tots els projectes executats. Si no, potser trigarem més anys, però els farem”, han sentenciat.

Quatre eixos i 22 accions

Vapor.0 contempla fins a 22 accions en el territori urbà de Terrassa, focalitzats majoritàriament en el Centre i Ca n’Aurell. La raó és evident, és on hi ha la major concentració de patrimoni industrial de la nostra ciutat. La convocatòria reclama que els projectes afavoreixin la transformació del model urbanístic, convertint el turisme en un motor real de l’economia. “Volem un model turístic de qualitat, desestacionalitzat (d’hivern a estiu), i que permeti descongestionar altres localitzacions turístiques properes que estan saturades. Volem crear oferta nova al territori i ho podem fer gràcies a tots els espais i actius fabrils que tenim a la ciutat”, ha relatat Forn que ha aventurat que “tenim més de 100 elements patrimonials relacionats amb la indústria i que estan protegits. No hi ha cap altre ciutat europea que posseeixi tanta varietat d’elements: naus, vapors, magatzems, cases, institucions, universitats, xemeneies… només Manchester seria equiparable. Tenim la sort que només amb els elements que tenim encara vigents a Terrassa es pot explicar tota la revolució industrial, i ho hem d’aprofitar i fer-ne un element especial”.

Els quatre eixos marcats des del Ministeri són: Eix 1. Actuacions en l’àmbit de la transició verda i sostenible (2,4 milions d’euros) / Eix 2. Actuacions de millora de l’eficiència (1,5 milions d’euros) / Eix 3. Actuacions en l’àmbit de la transició digital (1,3 milions d’euros) / Eix 4. Actuacions en l’àmbit de la competitivitat (1,7 milions d’euros).

És en els eixos 1 i 2 on es concentren els projectes més atractius, pel que fa a transformació real i visible de ciutat. Estem parlant de:

– la rehabilitació de la Masia Freixa per convertir-la en un Centre d’Interpretació del Turisme Industrial de la ciutat. Un projecte que ja està elaborat i que inclou rehabilitacions de dins i de fora (fusteria, impermiabilitazió, fer accessible el minaret, etc), i que compta amb la complicitat de la família Freixa per transformar l’espai amb els mobles originals, posant encara més en valor l’art modernista terrassenc.

– La rehabilitació i dotació tecnològica de la Sala Muncunill

– La rehabilitació de la primera planta i coberta del Condicionament Terrassenc per poder ubicar-hi el futur Centre de Cultura Popular Catalana

– La remodelació del carrer Sant Llorenç per connectar el patrimoni industrial i modernista a l’entorn del Vapor Ventalló.

– La urbanització de la plaça Josep Freixa i Argemí amb la millora de l’accés al centre de la Masia Freixa i la millora paisatgística de l’entor.

– Remodelar la plaça Mossèn Cinto Verdaguer com a punt d’entrada al Districte 0, relligant el patrimoni indusatrial amb la connexió al Centre i la zona del ferrocarril.

A més dels anteriorment mencionats projectes sobre la Casa Alegre de Sagrera, per incrementar l’interès museístic i buscar noves experiències turístiques; o la rehabilitació de l’antic Ajuntament de Sant Pere per acollir amb totes les garanties i condicions l’Alberg.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: R a setembre 21, 2021 | 21:32
    R setembre 21, 2021 | 21:32
    Molta palabreria només perquè al final es facin rics els de sempre. Constructores, inmobiliàries, apropant-se al càncer del turisme i ignorant tot lo que no sigui el centre. Lamentable.
  2. Icona del comentari de: Joan a setembre 22, 2021 | 14:05
    Joan setembre 22, 2021 | 14:05
    La remodelación de la calle San Lorenzo para conectar el patrimonio industrial y modernista en el entorno del Vapor Ventalló. Lleva tres años de retraso desde que lo publicitaron

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa