MónTerrassa
TxT i ERC volen posar solucions als desnonaments en famílies vulnerables
  • CA

Els grup municipals de Tot x Terrassa (TxT) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) presentaran al ple de febrer una Proposta de resolució per donar resposta a la manca de lloguer social i als desnonaments de famílies declarades vulnerables pels serveis socials municipals. Lluïsa Melgares i Aguirre, Portaveu del Grup Municipal de Tot per Terrassa i Ona Martínez Vias, Portaveu del Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya, d’acord amb allò que estableix l’article 13 n) del Reglament Orgànic Municipal de l’Ajuntament de Terrassa, presenten els següents acords al Ple:

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

Els desnonaments desborden els ajuntaments. L’any 2021, més de 1.000 desnonaments es van produir a la nostra ciutat. Des del servei de polítiques socials d’habitatge, es van aturar més de 800, amb un servei completament entregat a posar solucions d’emergència a un drama que sembla que no millorarà mai si no hi ha un gir important de la situació. 

És urgent que replantegem si hem de continuar posant tiretes a una ferida tan gran, o hem d’aconseguir un compromís ferm de l’estat per tallar aquest drama. Els ajuntaments sols, no podem fer-ho. Sabem que totes les grans ciutats passen per aquesta situació, i fins ara, cap resposta ha estat efectiva des del govern central.

Al mateix temps, no és cap secret, bancs i fons voltor disposen de multitud d’habitatges a les ciutats, moltes d’elles en procés de deteriorament, i es neguen a oferir-les per a lloguer social als ajuntaments. Aquests habitatges, abandonats, constitueixen un greu problema per als barris, ja que són insegures i en molts casos són utilitzades per màfies per agreujar el problema mercadejant amb elles.

Els municipis aboquem recursos en la construcció o l’allotjament d’emergència, i sobretot estem disposats a destinar-los al lloguer social. Aquesta és la fórmula més senzilla i ràpida per resoldre el problema, pel fet que provocaria un efecte molt positiu als barris i frenaria la proliferació de màfies i ocupacions delictives. Però en cap cas el mercat ens dona resposta i suport. És imprescindible la intervenció de l’estat.

Des de 2013, l’Ajuntament de Terrassa lidera una sèrie d’actuacions encaminades a donar resposta a la greu crisi econòmica i emergència residencial que travessa el país . Els instruments ordinaris previstos per la legislació d’habitatge i urbanisme son insuficients per a fer front a les condicions extremes que es pateixen actualment i han de ser enfortits, redefinits o ampliats amb urgència.

Sembla que el govern és incapaç d’assegurar l’habitatge per a una gran part de la població. El Servei de Política Social d’Habitatge, en col·laboració amb el Servei Social Municipal de l’Ajuntament de Terrassa, lluita diàriament per a evitar els desnonaments activant tots els recursos possibles. Tractem d’evitar els llançaments a través de moltes vies. Desafortunadament, les negociacions sovint fracassen. La taxa de desnonaments que estan experimentant ciutats com la nostra no es pot aturar amb el sistema actual.

Només dissenyant una normativa clara i completa que asseguri l’accés a l’habitatge assequible, prioritzi la funció social de l’habitatge sobre la propietat privada, eviti comportaments especulatius en el sector immobiliari i prenent mesures per garantir l’habitatge bàsic per a persones sense llar o famílies vulnerables, serem capaços revertir moltes situacions traumàtiques que han patit moltes les famílies durant tant de temps.

Creiem que és imprescindible que el govern central, i amb la finalitat de garantir l’habitatge i l’aturada dels desnonaments de famílies vulnerables, posi en marxa un pla de xoc que freni aquest drama que destrueix la pau a les ciutats.

És per això que proposem els següents acords,

ACORDS

PRIMER.- Demanar al govern central de PSOE i PODEMOS que iniciï de forma urgent, en el primer trimestre de l’any, una taula de treball amb comunitats autònomes i ciutats de més de 100.000 habitants per donar resposta a la manca de lloguer social i posar solucions als desnonaments en famílies determinades vulnerables pels serveis socials municipals.

SEGON.- Traslladar aquest acords al Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, al departament d’economia e Hisenda de la Generalitat de Catalunya, al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, a l’Agència de l’habitatge i al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del Govern d’Espanya. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa