MónTerrassa
Trenta mesures per fer de Terrassa una ciutat més neta, sostenible i segura
  • CA

El ple municipal de l’Ajuntament de Terrassa porta a aprovació inicial un Pla amb 30 mesures per fer de Terrassa una ciutat més neta, sostenible i segura. Es tracta del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), amb el qual es vol enfortir la capacitat per adaptar el municipi “als impactes del canvi climàtic, esdevenir més resilients i garantir a la ciutadania l’accés a una energia segura i sostenible”. Es considera, doncs, un pas necessari si es vol assolir la reducció de les emissions en un 55% de cara a l’any 2030, tal com s’ha fixat la Unió Europea en l’Acord Verd (Green Deal).

Pel regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, Terrassa es troba en el bon camí: “Entre 2005 i 2018 les emissions de tones de CO2 per habitant es van reduir un 23%, més que la mitjana dels municipis amb més de 50.000 habitants de la província de Barcelona, que va ser del 16%. Ara treballem perquè el 2050 Terrassa sigui un municipi amb neutralitat climàtica, que s’abasteixi d’energies renovables, estigui descarbonitzat i sigui resilient. El Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia ens ajudarà a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle; a preparar-nos pels impactes adversos del canvi climàtic i avançar cap a una transició energètica justa i sostenible”.

Set eixos claus: des del transport a l’aigua

Així doncs, segons s’ha explicat en la Comissió informativa de Territori i Sostenibilitat, la voluntat de l’equip de govern és establir polítiques que redueixin de manera real les emissions de gasos d’efecte hivernacle, associats als combustibles fòssils. I alhora, reduir la dependència energètica de l’exterior, potenciant-ne els recursos locals. En aquest sentit, el PAESC ha fet una primera estimació per valorar el potencial que tenen les cobertes d’edificis municipals per instal·lar plaques fotovoltaiques. En l’àmbit privat, s’ha calculat que el 45% de les cobertes dels edificis tindrien superfícies aprofitables.

El PAESC té una vigència de vuit anys (2022-2030) i se centra en dos àmbits d’actuació: l’Ajuntament (equipaments, edificis, enllumenat públic, flota municipal i producció d’energies renovables) i la ciutat (sector residencial, terciari, transport i energies renovables). El pla inclou una estimació de les emissions, una avaluació de les vulnerabilitats del municipi als impactes del canvi climàtic i una proposta de 33 accions a seguir, distribuïdes en set eixos (nou model energètic; renovació urbana; cultures energètiques; mobilitat sostenible; gestió de residus; gestió de l’aigua i infraestructures verdes-blaves), que es reparteixen en dos grans blocs, com són els de mitigació i els d’adaptació al canvi climàtic.

Actualment, els sectors residencial i terciari són, darrere del transport, els majors responsables de les emissions del municipi. Les principals fonts d’energia que es consumeixen són els combustibles fòssils, associats al transport, i l’electricitat i el gas natural, per a usos tèrmics. La producció d’energia fotovoltaica, tot i l’augment dels darrers anys, encara representa un percentatge molt baix del total de l’energia consumida al municipi, motiu pel qual cal potenciar-la, segons subratlla l’equip de govern.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa