MónTerrassa
Terrassa reclama més mesures i recursos per evitar ocupacions il·legals
  • CA

Terrassa s’ha sumat a la reivindicació des de l’Associació de l’Arc Metropolità per reclamar noves mesures i més recursos per fer front a la proliferació d’ocupacions il·legals d’habitatges. En la trobada d’alcaldes de l’entitat, que ha comptat amb el tinent d’alcalde Noel Duque en representació de l’Ajuntament terrassenc, s’ha aprovat una resolució on es demana també més corresponsabilitat.

I és que segons dades del Ministeri de l’Interior, publicades el passat mes de gener, Catalunya és la comunitat que registra més ocupacions, un 42% del total arreu de l’estat. D’aquests, un 74% (és a dir, 4.229 de 5.689) es concentren a la província de Barcelona. Davant d’aquestes xifres, els alcaldes i alcaldesses de l’Arc consideren que cal “més suport i implicació de les administracions superiors” i d’altres agents per afrontar les problemàtiques vinculades a l’habitatge.

Es refereixen no només a mesures legals i judicials, sinó també eines que permetin als municipis “atendre les situacions de vulnerabilitat real” i, especialment, “lluitar contra la proliferació d’ocupacions il·legals conflictives i que en moltes ocasions estan lligades a màfies que es lucren amb aquestes pràctiques”.

Actuació policial i tipificació de delicte

En aquest sentit, l’Arc Metropolità demana al Govern de l’Estat “una reforma urgent” de la normativa que doni una millor cobertura a l’actuació policial i també que es clarifiqui la tipificació dels delictes de violació de domicili i usurpació de la propietat, tot incrementant les penes i introduint un agreujant en el casos que hi hagi afany de lucre. Així mateix, la resolució sol·licita al Poder Judicial la creació de jutjats especialitzats per als delictes d’ocupació a les demarcacions on es registrin més casos i la creació de la figura de fiscal especialitzat en la matèria, que podria dependre del de delinqüència organitzada o del de delictes econòmics, ateses les vinculacions amb grups criminals, la tracta, el blanqueig, etc.

Alhora, els municipis senyalen la necessitat que la Generalitat i els cossos i forces de seguretat elaborin amb urgència un Pla Especial de Seguretat contra les màfies que trafiquen amb persones i amb la usurpació d’immobles.

Trobada dels alcaldes de l’Arc Metropolità per reclamar mesures contra les ocupacions il·legals | Aj. Sabadell

Ocupacions en naus i locals

Des de l’Arc Metropolità al·leguen que les noves mesures ajudaria a evitar que algunes persones poguessin arrogar el dret d’ocupar pisos destinats a habitatge social, passant per davant d’altres famílies que sí que han respectat els procediments, i compleixen els requisits per accedir a un habitatge d’emergència. També han fet referència a disposar d’instruments per posar fre a les ocupacions de naus industrials i locals, ja que afirmen que generen “situacions d’infrahabitatge i comprometen la seguretat dels propis ocupants”.

Els alcaldes i alcaldesses demanen, així mateix, més implicació per poder respondre millor a les situacions de vulnerabilitat i incrementar el nombre de pisos de lloguer o emergència social als municipis. En la resolució es requereix a les entitats bancàries, fons immobiliaris i grans tenidors a cedir als ajuntaments o entitats sense ànim de lucre els habitatges buits que no hagin llogat o venut en un termini de tres mesos a comptar des del requeriment de l’administració. I es demana a la Generalitat que es doti anualment les administracions locals de recursos econòmics per incrementar els ajuts a les persones vulnerables i, especialment, per poder ampliar mitjançant adquisició, reforma o rehabilitació, el Parc d’Habitatge Social destinat a situacions d’exclusió residencial.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a abril 28, 2022 | 18:09
    Anònim abril 28, 2022 | 18:09
    ¿No habíamos quedado que el tema de la okupacion es residual y esta alimentado por la derecha para crear alarmismo?...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa