MónTerrassa
Terrassa, en un projecte pioner per fomentar l’ètica als ens locals
  • CA
Presentació del projecte pioner de Plans d'Integritat per a l'administració
Presentació del projecte pioner de Plans d’Integritat per a l’administració | ACM

!--akiadsense-->

Terrassa és una de les dues ciutats que participa, juntament amb Mollet del Vallès, en el projecte pioner de Plans d’Integritat per a l’administració local, que impulsa l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) a través de la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBG). Aquest projecte vol impulsar els plans d’integritat a tots els ens locals de Catalunya com a segell de qualitat democràtica i mostra de compromís i garantia amb la transparència i la integritat.

S’ha iniciat amb una prova pilot que es porta a terme als ajuntaments grans (de més de 5.000 habitants) i la segona fase, per a ajuntaments petits i mitjans (de menys de 5.000 habitants), que es licitarà al mes de febrer, comptarà amb la participació dels ajuntaments de Vilobí d’Onyar i Sant Hipòlit de Voltregà. La voluntat és elaborar una metodologia i fomentar, posteriorment, la implementació de plans d’integritat a l’administració local.

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, considera que la iniciativa “significa un punt d’inflexió per a millorar la qualitat democràtica dels ens locals i és l’exemple que des del món municipal som referents” i afegeix que “des de Terrassa hem fet un esforç important en transparència i en ètica i amb aquests plans d’integritat fem un pas més i donem sentit a tot allò que fem”. Durant la presentació del projecte, que s’ha fet aquest matí, la primera tinenta d’alcalde de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio, ha dit que “en el nostre país calia treballar en aquests plans d’integritat pública. Som servidors públics i gestionem diners públics i això ens ha de fer ser encara més ètics”.

De la seva banda, el president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha insistit en la necessitat del municipalisme d’anar més enllà de la bona gestió i el compliment de la llei: “Volem autoexigir-nos més eines, mecanismes i avaluació per poder fer millor la nostra feina i servir a la ciutadania. Per això, volem impulsar un conjunt de procediments i bones pràctiques i establir mecanismes de prevenció i control”. “Un projecte tan important i que vol donar un salt endavant en la gestió pública, havia de néixer des del municipalisme”, ha destacat Soler.

Relació entre transparència i integritat

El projecte compta amb la participació, a més, de l‘Oficina Antifrau de Catalunya que assumeix la formació i sensibilització en els ajuntaments participants i valida les fases del projecte, i de l’Administració Oberta de Catalunya que dissenyarà una plataforma digital que incorpori la guia metodològica en integritat local. A l’acte de presentació ha estat present el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Miquel Àngel Gimeno, que ha destacat que “la integritat en una institució exigeix que totes les persones que formen part d’una administració, siguin electes o treballadors, actuïn conforme amb els valors de la institució” i que se sustena en tres eixos “aconseguir una cultura ètica, una gestió pública professional i la prevenció de la corrupció”.

Marga Bonmatí, directora del Consorci d’Administració de Catalunya, ha explicat que “hi ha una relació directa claríssima que els governs més transparents són els més íntegres i cal donar confiança a la ciutadania en les seves institucions i la millor manera és ser governs oberts”. Lluís Corominas, director de la Fundació Transparència i Bon Govern de l’ACM, ha destacat que la intenció és implicar, també, el Govern de la Generalitat en el projecte a través de l’Open Government Partnership. L’ACM va licitar, a través d’un concurs públic, els treballs de consultoria externa, que portarà l’empresa D’Aleph. És previst que el projecte dels Plans d’integritat finalitzi la prova pilot durant aquest 2021. L’ACM i la Fundació FTBG destinen 80.000 euros a finançar el projecte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa